Leylandi hastalıkları hakkında bilgiler

Leylandi hastalıkları nedir? Leylandi hastalıkları hakkında bilinmesi gerekenler neler? Bugün sizlere leylandi ve hastalıkları hakkında bilgi aktarmaya çalışacağız.

Leylandi Nedir?

Leylandi, ülkemizde selvi olarak anılır ve İngiltere’de ibreli bir ağaç türü olarak bilinir. Yağmurlar başladığında yada dallarını kestiğiniz zaman çok güzel bir koku yayar. Bu bakımdan leylandi çok farklı bir ağaçtır. Yapraklarının rengine baktığımızda ise mavi, yeşil, yeşil beyaz ve sarı ile gri renkte görülebiliyor. Çok güzel güneş alan ve nemli ortamlarda büyümesi daha rahat ve daha farklı olur. Dayanıklı bir bitki olduğundan suyun az olduğu yerlerde de kullanabilirsiniz.

Leylandiler daha çok çit ve karayolları ile meydanlar ve noel ağaçları gibi süslemelerde kullanılıyor. Budama konusunda da çok dayanıklı bir bitki olduğundan budama yapılarak güzel şekiller verilebilir.

Leylandi Hastalıkları Nedir?

Leylandi hastalıkları hakkında konuşmadan önce Ekim ayı ve sonrası budama yapmanız gerekebilir. Budama işlemleri ise Mart ayı gelene dek devam eder. sonraki aylarda yapılacak budama işlemlerinin leylandiye zarar vereceğini belirtelim. Hatta hiç tavsiye etmeyiz. Özellikle budama yaptığınız zaman gövde kısmına yakın yerlerde kesme işleminden uzak durun.

Leylandilerin güneş almasına özen gösterin. Çünkü güneş görmedikleri taktirde mantar hastalığı başlar. Bu hastalık ise Leylandilerin iğnelerinin kurumasına yol açacaktır. Bunun yanı sıra toprak ile temas eden sürgünleri kesmeniz gerekiyor. Aksi taktirde yosun bağlayacaktır.

Yılda en az 1 sefer mantar ilaçlaması yapmanız gerekiyor.

Leylandi Ağacına mı ihtiyacınız var?

Satılık leylandilere Leylandi sayfamızdan ulaşın!

Leylandi Hastalıkları İle İlgili Yurt Dışı Araştırması

Leyland selvi, Gürcistan genelinde ticari ve konut alanlarında resmi çit, perde, tampon şerit veya rüzgar bariyeri olarak en yaygın kullanılan bitkilerden biri haline gelmiştir. Leyland selvi (x Cupressocyparis leylandii)), 6-10a USDA sertlik bölgelerinde büyümeye adapte edilmiş zarif, hızlı büyüyen yaprak dökmeyen bir ağaçtır. Ağaç en verimli, iyi drene topraklar için uygundur. Bununla birlikte, gençken, ağaç fakir topraklarda bile yılda 3-4 feet kadar büyür. Ağaç nihayet 40 feet kadar görkemli bir yüksekliğe ulaşacaktır. Leyland selvi, kaldırılmadan bırakıldığında yoğun, oval veya piramidal bir taslak oluşturur, ancak rafine, hafifçe sarkık dallar, resmi bir çit, perde veya rüzgâr suyunu oluşturmak için şiddetli süslemeyi tolere eder. İnce, tüylü yapraklar düzleştirilmiş dallardaki yumuşak, sivri uçlu yapraklardan, olgunlaştığında koyu mavi-yeşil, gençken yumuşak ve parlak yeşilden oluşur.

Leyland selvi nispeten haşere içermez olarak kabul edilir. Bununla birlikte, nispeten sığ kök sistemi nedeniyle ve sık sık birbirine çok yakın ve kötü drene topraklarda ekildiklerinden dolayı, Leyland selvi, özellikle uzun süreli kuraklık dönemlerinde kök çürümesine ve çeşitli zararlı kanser hastalıklarına eğilimlidir. Bu nedenle hastalık yönetimi Leyland selvi için bir düşüncedir.

Leylandi hastalıkları

Hastalıklar
Seiridium Canker ve Twig Dieback
Gürcistan’da, Seiridium canker muhtemelen Leyland selvi peyzajındaki en önemli ve en yıkıcı hastalıktır. Her ne kadar Seiridium cardinale, Seiridium unicorne ve Seiridium cupressi mantarlarının Leyland selvi ve diğer iğne yapraklı bitkilerde hastalığa neden olduğu bildirilmiş olsa da , Gürcistan’daki Leyland selvi üzerindeki sadece Seiridium unicorne en sık kanserler ve dal dieback ile ilişkilidir. Peyzajda her büyüklük ve yaştaki bitkiler hastalıktan etkilenebilir.

Hastalık Belirtileri

Seiridium kanserinin en belirgin semptomlarından biri, bir veya daha fazla üst veya yan dalda yeşilliklerin sararması veya kahverengileşmesidir. Renk değişikliği, ilkbaharda görünmesi daha muhtemeldir; ancak, yılın herhangi bir zamanında görülebilir. Hastalığın genişlemesi genellikle ağacın önemli bir kısmı tahrip olana kadar devam eder. Daha yakından incelendikten sonra, saplarda, dallarda ve dallı akslarda çok sayıda ince, uzun kanların oluşumu gözlenir. Bu kanserler dal ve dal geri dönüşüne neden olur. Kanserlerin çoğu, yüksek kenar boşlukları ile hafifçe batırılmış ve koyu kahverengi ila mor renge boyanmış olabilirler. Enfekte bölgelerdeki çatlak kabuğuna genellikle hastalıklı dalları aşağı akan geniş reçine atıkları eşlik eder. Akma bölgelerinin altındaki kambiyal doku kırmızımsı ila kahverengi renktedir.

Şekil 2. Seiridium kanserinin dal ve dal geri dönüş belirtileri. [Fotoğraf: Alfredo Martinez]

Şekil 3. Seiridium kanserinin dal geri dönüş semptomları. [Fotoğraf: J. Williams-Woodward]

Peyzajda , nedensel ajan, Seiridium unicorne , hastalıklı ağaçlar üzerinde kanserli mevsimde. Çevresel stres, ağırlıklı olarak kuraklık stresi, enfeksiyon ve kanser gelişimine yardımcı olur. Seiridium kanserleri kuraklık stresli ağaçlarda yeteri kadar sulanan ağaçlardan üç kat daha hızlı büyür. İlkbahar donması ve buz yaralanması genellikle ağaçları enfeksiyona önler. Patojenin meyve veren organları, acervuli,kanserde çıplak gözle zar zor görülebilen küçük siyah noktalar olarak görünür. Mantar sporları, enfekte bir ağacın diğer kısımlarına veya yağmurdan veya sulamadan su sıçratarak diğer ağaçlara yayılır. Mantar ayrıca budama aletlerine de yayılabilir. Uzun mesafeli yayılma, enfekte olmuş kesimlerin veya bitkilerin taşınması veya muhtemelen böcekler yoluyla gerçekleşir. Sporlar ağaç kabuğu çatlaklarına ve yaralarına yerleşince yeni enfeksiyonlar ortaya çıkar. Mercimek yoluyla enfeksiyon, sıcak ve kuru havalarda meydana gelebilir.

KONTROL

Doğru kurulum ve bakım, konut ve ticari alanlarda Seiridium kasabasına karşı en iyi savunmadır. Nispeten sığ kök sistemine bağlı olarak, bitki canlılığını teşvik etmek için bitmiş ve değiştirilmiş topraklardaki Leyland selvi bitkisi. Aşırı sulanma ve sıcaklık stresinden kaçınmak, sağlıklı bir Leyland servisinin kurulması için çok önemlidir.

Çim kaybı gibi diğer bitki türleri ile su kaybını ve su rekabetini en aza indirmek için, en düşük uzuvların ötesindeki bir alanı birkaç metre mallayın. Sıcak ve kurak yaz günlerinde, toprağa bağlı olarak her 7-14 günde bir ağaç tabanının çevresini iyice sulayın. Tahrik yollarına, asfalt alanlara veya ısı yansıtan binaların yakınında bulunan ağaçlara özel özen gösterin. Kuraklık dönemlerinde yeterli sulama sağlamak, Seiridium kanser hastalığına karşı en iyi savunmadır.

Sert dalların ve dalların çıkarılması gibi sanitasyon, hastalıkların yayılmasını önlemeye yardımcı olur. Budama malzemeleri imha edin ve budama araçlarını ovma alkolünde durulayarak veya 1 parça çamaşır suyu çözeltisini 9 parça su ile yıkayarak dezenfekte edin. Çok fazla hasar görmüş ağaçları veya ana gövdede hasar görmüş ağaçları çıkarın.

Hiçbir çeşit veya seçimin hastalığa dirençli olduğu bilinmemektedir. Peyzajda, mantar öldürücüler nadiren kullanılır ve bir enfeksiyon meydana geldiğinde bir kontrol sağlamazlar.

Botryosphaeria (Bot) Çökücü

Gürcistan manzaralarındaki Leyland selvi- sindeki diğer bir zarar verici hastalık Botryosphaeria dothidea mantarının neden olduğu Botryosphaeria (Bot) canker adlı bir teneke kutu ve geri dönüşdür . Bu agresif hastalık dünya çapında çok sayıda odunsu çalılık ve ağacı etkilemektedir ve açelya, orman gülleri, çiçekli kızılcıklar ve redbuds, diğerleri arasında bildirilmiştir. Çevresel streslerden (donma, kuraklık veya sıcaklık) veya yaralardan muzdarip olan bitkiler, peyzaj bitkilerinde B. dothidea enfeksiyonuna karşı özellikle hassastır .

BELİRTİLER

Şekil 5. Botryosphaeria (Bot) canker’ın koyu, pas renkli dieback semptomları. [Fotoğraf: G. Moody] Şekil 5. Botryosphaeria (Bot) canker’ın koyu, pas renkli dieback semptomları. [Fotoğraf: G. Moody]
Manzarada, Bot canker belirtileri Seiridium canker’ın nedenlerine benzer. Parlak, pas renkli dallar ve sürgünlerin veya dalların sararması veya kızarması ilk gözlenen semptomlardır. Daha yakından bakıldığında, ölü atış veya dalın tabanındaki batık, kıvrık kankerlerin var olduğu ortaya çıkar. Bazen, ana sandık, bir ya da daha fazla uzunlukta uzanan bir kabı gösterir. Bu kanserler nadiren bagaja yaslanır, ancak büyüdükçe canker tarafından kapsanabilecek dalları öldürürler.

Canker yüzeyleri çatlayabilir ve çevresindeki sağlıklı kabuktan daha koyu renkte olabilir. Renk değişikliği, genellikle çevre çemberinin altına birkaç inç uzanır. Enfekte bölgelerde az miktarda veya hiç reçine “sızma” meydana gelir.

HASTALIK DÖNGÜSÜ VE HASTALIĞIN EPİDEMİYOLOJİSİ

Bot canker mantarı kabukta ve Leyland selvi’nin diğer ölü dokularında hayatta kalır, fakat aynı zamanda konak çalılar ve ağaçlar üzerinde de hayatta kalabilir. Mantarın meyveli gövdeleri kabuğun altına gömülür, fakat mevcudiyeti kancanın yüzeyine dağılmış küçük, kabarık sivilce şeklinde algılanabilir.

Seiridium kanserinde olduğu gibi, mantar sporları yağmurdan veya sulamadan su sıçraması ve istila altındaki budama aletleri ile yayılır. Uzun mesafeli yayılma, enfekte olmuş kesimlerin veya bitkilerin taşınmasından veya muhtemelen böceklerden geçer. B. dothidea sporları da rüzgarla yayılabilir.

KONTROL

Gürcistan topraklarının birçoğunun bileşimi nedeniyle, toprak ve iyi drene bölgelerde Leyland selvi yeni dikimleri kurmak. Kök topun çapının 3-4 katı kadar alanlara ve gerektiği gibi toprakları değiştirin. Toprak verimliliği testi yapın ve toprakları önerildiği gibi kireç ve gübre ile ayarlayın. Ağacı, toprak seviyesinin hemen üzerine veya üstüne ayarlayın. Seiridium canker için önerildiği gibi bitkileri enfeksiyona yatkın hale getiren çevresel ve kültürel streslerden kaçının.

Su kaybını ve su rekabetini en aza indirgemek için, en alt uzuvların ötesinde bir bölgeyi birkaç metre mallayın. Hastalıklı dalların ve dalların çıkarılması hastalığın yayılmasını önlemeye yardımcı olur. Budama materyali çıkarın ve imha edin ve budama aletlerini dezenfekte edin. Yoğun hasar görmüş ağaçları çıkarın. Manzarada Bot canker’ı kontrol etmek için hiçbir mantar ilacı tavsiye edilmez.

Kök Hastalıkları

Seyrek olmamakla birlikte Leyland Selvi’de kök çürüklüğü hastalıkları önemli olabilir. İki kök hastalığı Leyland selviğini etkileyebilir – su küfünün neden olduğu Phytophthora kök çürüğü Phytophthora cinnamomi ve basidiomycete mantarı Heterobasidion annosumun neden olduğu Annosum kök çürüğü .

Peyzajda, Phytophthora kök çürüğü öncelikle küçük bitkilerin kök sistemlerini etkiler; Büyük, kurulmuş ağaçlar hastalıktan nadiren etkilenir. Patojen, toprak drenajının zayıf olduğu durumlarda daha zararlıdır. Şiddetli kök hasarı bulunan bitkiler, bodur büyüme, yaprakların genel sararması, daha küçük dallar ve iğneler ve uç geri tepme sergiler. Ciddi durumlarda, bitkiler ölecek.

Çürümüş, kararmış kökler hastalığın bir belirtisidir; Ancak, Fitofthora kök çürüklüğü, etkilenen köklerin laboratuvar analizi ile ancak kesin olarak teşhis edilebilir. Phytophthora kök çürüklüğünü önlemek için, leylak ve iyi drene topraklarda Leyland selvi kurmak. Özellikle kurum sırasında aşırı miktarda sulanan ağaçlardan kaçının ve kanserli hastalıkların kontrolü için tarif edilen tüm kültürel uygulamaları takip edin. Peyzaj ağaçları için kimyasal kontrol önerilmez.

Annosum kökü çürümesi, Gürcistan manzaralarındaki Leyland servisinde nadir görülür. Yeni inşaat sahalarındaki ağaçlar, özellikle şehir-vahşi arazi arayüzlerinde bulunanlar ve çam temizliği yapılan ağaçlar bu hastalığın gelişimine daha yatkındır.

Hastalık taze kesilmiş çam kütüklerinin mantar sporu enfeksiyonu ile gelişir. Mantar daha sonra güdük ve kök sisteminden geçerek bitişik Leyland selvi ağaçlarını kök teması yoluyla enfekte eder.

Annosum kök çürüklüğünün belirtileri arasında yeni enfekte olmuş bitkilerde daha büyük köklerin çürümesi ve ölümü bulunur. Yeşillik semptomları sararma ve yavaş düşüş, ardından ağacın ölümüdür. Ancak bazı durumlarda, tüm ağacın üzerindeki yapraklar aniden kırmızımsı kahverengiye döner. Bazı ağaçlarda herhangi bir taç belirtisi görülmeden önce düşebilir. Basidiocarps (büyük mantar benzeri yapılar), enfekte bir ağacın tabanında, genellikle malç veya yaprak çöpünün altında açıktır. Bu yapılar genellikle küçük, düzensiz, üst yüzeyde kahverengi ve alt yüzeyde beyazdır.

Ağaca bulaştıktan sonra etkili bir kontrol yoktur. Önleyici bir önlem olarak, kesilen kozalaklı ağaç kütüklerini tamamen çıkarın veya ağaç kesildikten hemen sonra güdük yüzeyini boraks ile işlemden geçirin.

Bahçemizde Sarı Gül Yaprakları

Bahçemizdeki sarı gül yaprakları aslında bize alarmdır. Bahçemizi sağlığına kavuşturmamız gerektiğinin bir işaretidir. Gül yapraklarının sarıya dönmesinin birçok sebebi olabilir.…

Güller Nasıl Kesilir?

Çiçeklerinizi budamak daha sağlıklı büyümesine ve hastalıklara yakalanma oranını en aza düşürür. Gelin birlikte çiçeklerimizi nasıl budayacağımıza bakalım. İhtiyacınız olan…

Deneme

6 Yorum

  1. Merhaba, Leylandilerimde sararma şeklinde sorun var. Fotoğrafları whatsup ile gönderdim. Ne yapmam gerektiği ile ilgili yardımcı olursanız memnun olurum.leylandi leylandi leylandi
    • Merhaba, Fidan biraz bakımsız kalmış, sulama ile ilgili bir problem görünmüyor. Bazen bazı fidanlar ufak boylardan itibaren geçmişlerinde bir hastalığa veya susuzluğa yakalanmışsa fidanın büyümesini olumsuz şekilde etkiliyor ve bu şartlara direncini kırıyor. Fosfor ve potasyon ağırlı gübre bullanabilirsiniz.
  2. merhaba sitemizde leylandi ağaçlarında gözüken bir hastalık var ne olduğunu anlayamadık, sulama ile ilgili bir sorunumuz yok bahçelerde otomatik sulama mevcut ancak çoğu ağaçta resimlerde gözüken kurumalar mevcut inceledikten sonra tavsiyede bulunursanız memnun olurum, teşekkür ederimhttps://photos.app.goo.gl/nhUBTCTGyU69T8tUA
    • Merhaba,Leylandi aslında çit olumuna en dayanıklı bitkiler arasındadır. Bu sararmaların diğer ürünlerdede olup olmaması önemli. Sulama konusunda sorununuz yoksa fazla sula yapılıyormu buna da bakmak lazım. Fazla sulama bu şekilde sık fidanlarda mantar hastalığı yapabilir. Fidanların arasının seyreltilmesi de farklı bir çözüm olabilir. Leylandi güneşi çok sever ve güneşde maksimum büyüme hızına ulaşır. Birde kök çalıştırıcı gübrelere yönelerek tedavi edebilirsiniz.
    • Merhaba, Şayet mantara kapılan bir bitki ise zaman beklemeksizin o an mantar ilacının uygulanması gerekir. Leylandilere herhangi bir mantar hastalığı gelmesin diye atmak istersenizİlkbahar öncesinde bordo bulamacı atabilirsin İlk baharda çok yoğun nemli zamanlarda fidanları mantardan korumak için yine son bahara kadar belirli aralıklarda mantar ilaçlarını leylandi üzerinde kullanabilirsiniz.

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Home
Hesabım
Sepet
Arama
Alışveriş Sepeti 0

Sepetiniz boş.