Seçiminizle eşleşen ürün bulunamadı.

Orman sarmaşığı

Sarmaşıkgiller familyasına ait odunsu formda bitkilerdir. Her mevsim yeşil kalan yaprak dökmeyen ağaçlardır. Dünyada pek çok kıtada yetiştiriciliği yapılan orman sarmaşığının yaklaşık 15 farklı türü bulunmaktadır. Bazı bölgelerde ağaç sarmaşığı veya duvar sarmaşığı olarak da adlandırılır. Çok eski zamanlardan beri bahçe süslemelerinde kullanılan bir bitkidir. Nemli toprakları seven orman sarmaşıkları genellikle ılıman iklimlerde tercih etmektedir. Yetişme sırasında bol suyu sevmektedir. 5-10 santimetre büyüklüğünde, parlak yeşil renge sahip ve üzerinde küçük tüyleri bulunan yaprakları vardır. Ülkemizde de pek çok bölgede yetiştirilen orman sarmaşığı erozyonu önlemek için de kullanılır. Bir destek verildiği takdirde tırmanma özelliği bulunan bu bitki destek verilmediği sürece yer üzerinde sürünerek büyümeye devam eder.

Hedera Helix (Sarmaşık) Hakkında

Orman sarmaşığı ve duvar sarmaşığı olarak da bilinir. Asıl ismi Latince Hedera Helix’ dir. Yunanca için, sarmal ya da bükülmüş anlamlarını taşır. Araliace, Ginseng ailesinden olan bu tür, birçok çeşide sahiptir. Asma türüdür.

Anavatanı; Rusya, İskandinavya ve Avrupa’ dır. Az ya da orta gölgeli ortramda ve orta nemli alanlarda kolayca yetişir. Toprağı iyi drene edilmiş seçilmelidir. Pek çok toprak çeşidinde yetiştirilir. Kuraklığa az çok dayanıklıdır ama nemli torakta büyüdüğünde çok daha güçlü ve canlı renklere sahip olacaktır.

Tohumla ya da vejetatif olarak elde edilebilir. Tohum ekildiğinde çevredeki kuşlar tarafından dağılması kolaylaşacaktır. Bitkinin sapları, toprağa değdiği zaman yeniden köklenebilir. Zemini fazla kaplamaya başlarsa budanabilir. Rahatsız etmediği sürece, budanmaya ihtiyaç duymaz. Rahatız eden ya da istenmeyen yerler, makas yardımıyla rahatlıkla kesilebilir.

Sarmaşık (Hedera Helix) uzun yıllık bir bitkidir. Tırmanarak yetişir. Odunsudur ve yaprak dökmez. Mavi-siyah meyveleri olur. Bu siyah tohumlar insanlar için zehirli olsa da hayvanlar için aynı durum söz konusu değildir. Bu sebeple çocuklar bu tohumlar konusunda muhakkak uyarılmalıdır.

Hedera Helix Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Sarmaşıklar genel olarak dayanıklı bitkilerdir. Sıcağa, soğuğa, fazla neme ya da kuraklığa dayanabilirler. Ancak Hedera bitkisi daha çok bir süs bitkisi olduğundan, daha fazla özen ve dikkat isteyebilir. Hedera bitkisine su vermeden önce toprağını üstten kontrol etmelisiniz. Eğer bitkinizin kökleri fazla ıslak, nemli ya da kuru kalırsa bitkiniz çürüyecekir. Sulama yaparken, bitkinin her yerine ideal su gittiğine emin olmalısınız. Hedera helix, fazla güneşte kaldığında yaprakları zarar görebilir

Bitkiniz için kullandığınız suyu bir gece önceden dinlendirebilirsiniz. Bu işlem ile bitkinizi sulamak için; temiz olan, herhangi bir ılık su kullanabilirsiniz. Bitkinizde büyük problemler gözlemlemedikçe su ölçünüzü ve sulama şeklinizi değiştirmemelisiniz.  Kış ayları geldiğinde bitkiye verilen su miktarı azaltılabilir.

Orman sarşığı bitkisi, direkt güneş ışığını sevmez ama karanlık ortamda da bırakılmamalıdır. Aydınlık ama zararlı güneş ışıklarından uzak yerler bu bitki için idealdir. Hava akımından uzak tutulmalıdır.

Yılda bir gübrelemek yeterli olacaktır. Yetiştirileceği toprak için seçici değildir.

Bitkiniz saksısına sığmayacak kadar büyüdüğünde saksı değişimi yapılmalıdır fakat hali hazırda yetişmiş olduğu saksıdan bir iki numara büyük saksıya alınması idealdir. Birden aşırı büyük saksıya almak çiçekte istenmeyen gelişmelere yol açabilir.

Nerelerde Kullanılabilir?

Çitler, duvarlar ya da kafes türü alanlar için ideal bir örtü olabilir ve estetik bir görünüm sağlar. Çim kullanmak istemeyenler için; kullanım alanına göre, alternatif sağlayabilir. Daha küçük yapraklı türleri ise genelde ev bahçeleri, sepetler, ev veya küçük alanların zemini için tercih edilir

Sahip Olabileceği Sorunlar Nelerdir?

Yaprak bitleri, böcek ya da tırtıllar görülebilir. Ayrıca çok hızlı büyüyen bir bitki olduğundan; ev ya da bahçelerde istenmeyen yerleri sarabilir. Bakılmadığında ve yanlış yerlerde büyümeye başladığında, büyüdüğü alanın kaplamasına zarar verebilir. Bu nedenle büyümesi ve uzaması gözlenmeli ve gerektiğinde istenmeyen uzunlukta olan yerler kesilmelidir.
İstilacı bir bitki olduğundan; ağaç diplerinde yetiştirilmemelidir. Ağacın ölmesine neden olabilir.

Home
Hesabım
Sepet
Arama
Alışveriş Sepeti 0

Sepetiniz boş.