Fatsia Aralya

Fatsia Aralya -Japon Çınarı-Şemsiye Ağacı-Aralya-Aralia-Japon Aralyası
Japon çınarı, dış mekân kaplarında, bahçede ve evde yetiştirilen tropikal bir bitkidir. 6 tane ortak ismi olan bu bitkinin Araliajaponica ve fatsiajaponica isimleri yapraklı, yaprak dökmeyen anlamını taşımaktadır. Bitkinin yukarı ve dışa doğru uzanan uzun yaprak sapları üzerinde yaklaşık bir fit genişliğinde büyüyen devasa, derin loblu yapraklarbulunmaktadır.

Yapraklarının ağırlığından dolayı bitki bir tarafa doğru eğilir ve 8-10 fit yüksekliğe kadar ulaşabilir. Bitkinin çiçeklenme zamanı iklimine bağlıdır fakat ABD’de sonbaharda çiçek açar. İsminin Japon çınarı olmasına rağmen bu bitki Japonya’ya ait değildir. Kuşlar, Japon çınarının meyvelerini çok severler.

Japon Çınarının Çeşitleri

Bu bitkinin bazı güzel çeşitleri bulunmaktadır. Bunlar;

FatshederaLizei; İngiliz sarmaşık ve fatsia arasındaki melezdir. Asma çalısı olmasına rağmen zayıf ekleri bulunmaktadır.

Variegata; Düzensiz beyaz kenarlı güzel yapraklara sahiptir. Güneş ışığına maruz kaldığı zaman kenarları kahverengine döner.

Örümcek Ağı; Beyaz lekeli yapraklara sahiptir.

Annelise; Büyük, altın ve limon yeşili lekelere sahip bir türdür.

Japon Çınarı Nasıl Ekilir?

Bahçe için sertleştirilmiş bitkileri satın alın ve daha sonra ekmek için kısmi ya da tam gölgenin bulunduğu bir alan seçin. Kök topunun iki kat genişliğinde bir delik kazın ve bitkiyi deliğe yerleştirin. Kök topunun etrafını doldurun ve toprağı nazikçe sağlam şekilde sıkın. Kök topunun etrafındaki zemini yerleştirmek için iyi bir şekilde sulayın. Bu işlemler sayesinde Japon çınarının ekimini gerçekleştirmiş olursunuz. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi Japon çınarının bakımı oldukça basittir. Ancak bakımı ile alakalı dikkat edilmesi gereken bazı durumlar vardır.

Japon Çınarının Bakımı Nasıl Olur?

Japon çınarının bakımı oldukça kolaydır. Orta ila tam gölge ve hafif asitli, kompost bakımından zengin toprakları sever. Gölgeli teraslara ya da ağaçların altına yerleştirilmiş büyük kaplarda daha da iyi yetiştirilmektedir. Aşırı güneş ışığına maruz kaldığında yapraklar zarar görür. Japon çınarının toprağının her zaman nemli kalması gerekir bu yüzden bitkiyi sık sık sulayın. Don tehlikesi geçtikten sonra ilkbaharda toprakta büyüyen bitkileri gübreleyin. Bu tarz bitkileri, kaplarda büyüyen bitkiler için olan gübre ile gübreleyin.Gübreyi sonbahar ve kış aylarında keserek paket talimatlarını izleyin. Tüm bitkiyi kışın sonlarında yeni büyüme başlamadan hemen önce kesebilirsiniz.

Japon Çınarı bitkisi Mart ortasından Ağustos ortasına kadar kan, balık ve kemik ile beslenmelidir. Sulama işlemine de dikkat edilmelidir. Saksı ne kadar büyük olursa bu durum bitki için o kadar iyi olur. Eğer bitkinin görüntüsünün güzel olmasını istiyorsanız bitkinin çok ötesine uzanan yaprak saplarını çıkarın. Büyüktürler ve düşük ışık seviyelerinde büyümeye adapte olurlar. Toprak koşulları konusunda hiç telaşlı değiller ve en uç durumlar dışında hepsinde büyüyebilirler. Japon çınarını yetiştirmek için herhangi bir uzmanlık bilgisi gerekmez ve nadiren zararlılardan veya hastalıklardan etkilenirler.

Home
Hesabım
Sepet
Arama
Alışveriş Sepeti 0

Sepetiniz boş.