Batı Ladini ve Doğu Ladini

Çamgiller ailesinde olan ve kuzey yarımkürede gelişim gösteren ladinlerin düz gövdeye sahip oldukları ve gövdelerinin çağı 1 metreye dek olmaktadır. Boy konusunda ise 60 metreye dek olanları bulunuyor. Meyveleri kozalak olan ve aşağıya doğru sarktıklarını belirtelim. Bu ladinlerin kırk türü bulunmaktadır. Çam ağacına çok fazla benzerlik gösteren ladinlerin bugün Batı Ladini ve Doğu Ladini hakkında bilgiler vereceğiz.

Batı Ladini

Batı ladininin anayurdu Orta ve Kuzey Avrupa olarak biliniyor. Boy konusunda 50 metreye dek olanları bulunuyor. Mavi ladinlerle kıyasladığımızda daha yumuşak olurlar ve daha kısa boydalardır. Toprak konusunda ise daha az verimli topraklarda ve geçirgen olanlarda uyum sağlamaktadır. Don zamanında dayanıklığı çok fazladır. Bahçe ve peyzaj alanlarında kullanımları çok fazladır.

Batı ladinleri Ankara başta olmak üzere, Anadolu ve Doğu Anadolu bölgesinde uzun yıllardır yetiştirilmektedir. Batı ladinleri uygulanması için 5-8 yaşında olan fidanlar tercih edilmelidir. 4-5 metre boyunda olanların hem sökümü hemde dikimi yapılabilir.

Batı ladini konusunda en fazla dikkat gerektiren konu ise Doğu ladini ile karıştırılmaması gerekiyor.

Doğu Ladini

Doğu ladinleri 50 metreye dek uzayabilirler. Bazı durumlarda ise 60 metreye dek uzadıkları görülmüştür. Gövde çapları ise 2 metreye kadar olabiliyor. Gövdeleri dolgun ve düzgündür. Tepe kısımları sivri ve orman ağacı olarak bilinir. Doğu ladinleri ilk olarak Kuzey Anadolu Dağlarında Tournefort olarak ve ardından Pallas, Pinus picea olarak isimlendirilmiştir. Genç olanların gövdeleri kabuklu ve açık renkli oluyor. Yaşlı olanların gövdesi ise daha koyu ve çatlak kabuklardan olmaktadır.

Doğu ladinleri genç yaşlarda çok yavaş bir biçimde büyürler. Bu bakımdan silvikültürel bakımından doğal ile yapay gençleşmede bazı sorunlar meydana gelmektedir. 8-10 yaşlarında ise büyüme çok hızlı bir şekilde gerçekleşir ve bu durum çok uzun bir süre devam eder. Kökleri ise çok fazla sığdır. Yinede fiziksel yönden uygun olan topraklarda yan köklerin çok kuvvetli ve derinlere indikleri biliniyor. Ülkemizde doğu ladinlerinin Gürcistan sınırından başladığı ve Ordu iline kadar uzadığı hatta Melet ırmağında bittiği biliniyor.

Peki sizler ladinler hakkında ne düşünüyorsunuz? Bahçenizde veya peyzaj alanlarında kullandınız mı?

Bahçemizde Sarı Gül Yaprakları

Bahçemizdeki sarı gül yaprakları aslında bize alarmdır. Bahçemizi sağlığına kavuşturmamız gerektiğinin bir işaretidir. Gül yapraklarının sarıya dönmesinin birçok sebebi olabilir.…

Güller Nasıl Kesilir?

Çiçeklerinizi budamak daha sağlıklı büyümesine ve hastalıklara yakalanma oranını en aza düşürür. Gelin birlikte çiçeklerimizi nasıl budayacağımıza bakalım. İhtiyacınız olan…

Deneme

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Home
Hesabım
Sepet
Arama
Alışveriş Sepeti 0

Sepetiniz boş.