Ateş Dikeni (Pyracantha) Özellikleri

Ateş Dikeni(Pyracantha)

Ateş dikeni bilimsel adıyla Pyracantha olarak tabir edilir. Popüler olarak kızılımsı turuncu meyveleri sayesinde bilinir. Sert dikenlerine rağmen peyzaj çalışmalarında oldukça tercih edilir.

Olgun Yükseklik / Yayılma

Bu geniş yapraklı, yaprak dökmeyen çalı 3 ila 4,5 metre arasında büyür ve 3 metre kadar çap yapabilir. 2,5  ila 4 cm uzunluğunda parlak yeşil yaprakları vardır. Çiçekler ilkbaharda görünür. Çalıların popülerliğinin ana nedeni kırmızı meyvelerdir. Kalın kümeler halinde ortaya çıkarlar, tür ve çeşide bağlı olarak turuncudan kırmızıya renk çeşitleri mevcuttur. Meyveler genellikle kışa kadar dayanır.


 

Büyüme oranı

Ateş dikeni çok hızlı büyür, bazen yılda 2 metreden fazla büyür.

Peyzaj Kullanımı

Ateş dikeni mükemmel bir çit olabilir. Aynı zamanda sıcak ve kuru alanlarda eğimli alanlar için örtü olarak da kullanılabilir. Ateş dikeni, kaplarda iyi yetişir. Tek katlı bir binanın çevresine dikmek için önerilmez, çünkü çok hızlı büyür.


 

Yetiştirme

Ateş dikeni, tam güneşli kısmi gölgede ve iyi drene olmuş toprakları tercih eder. Verimli topraklarda ekilme, bitkinin yangına karşı daha duyarlı hale gelmesini ve böylelikle meyvenin üretimini azaltmasını sağlayan yaygın bir büyüme sağlayacaktır.

Ateş dikeni çalılarını sonbaharda dikmek en iyi tercihtir. Ateş dikeni, bir kere toprağa ekildikten sonra yerini değiştirmek risklidir.

Ateş dikeni sıcağa ve kuraklığa karşı dayanıklı olmasına rağmen, kuru havalarda stresi azaltmak için çalının etrafını malçlamak iyi bir uygulamadır.

Budama

Hemen hemen her mevsim yapılabilir, ancak kış veya erken ilkbaharda budama önerilir. Çiçekler ve meyveler bitkinin en az bir yaşında olması ile üretilir bu yüzden bu süreçten sonra budamaya başlamanız önerilir. Her yıl yapılan büyümenin bir kısmını daima bırakın, böylece çiçek ve meyvelere sahip olursunuz.

Eski solmuş veya çürümüş meyveleri kış sonunda bir süpürgeyle yerinden çıkarmayı unutmayın.

 

Bahçemizde Sarı Gül Yaprakları

Bahçemizdeki sarı gül yaprakları aslında bize alarmdır. Bahçemizi sağlığına kavuşturmamız gerektiğinin bir işaretidir. Gül yapraklarının sarıya dönmesinin birçok sebebi olabilir.…

Güller Nasıl Kesilir?

Çiçeklerinizi budamak daha sağlıklı büyümesine ve hastalıklara yakalanma oranını en aza düşürür. Gelin birlikte çiçeklerimizi nasıl budayacağımıza bakalım. İhtiyacınız olan…

Deneme

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Home
Hesabım
Sepet
Arama
Alışveriş Sepeti 0

Sepetiniz boş.