Sepetiniz boş.
Tohumlardan Ladin Ağacı Yetiştiriciliği
Nelere İhtiyacınız Olacak?
- Ladin kozalakları
- Kağıt torba
- Naylon poşet
- Cımbız
- Çamaşır suyu (2 galon)
- Saksı toprağı
- Kum
- Dengeli gübre
Adım 1 – Tohum Topla
Tohum satın alabilir veya kendi tohumlarınızı kullanabilirsiniz. Bunları toplamayı planlıyorsanız, Eylül ayı başlarında birkaç çam kozalağı toplayın. Bunları olgun ve kuru olacakları bir kağıt torbada saklayın. Sonunda, tohumlar koniden kendi başlarına düşer. Düştüklerinde, tohumları dondurucudaki plastik bir torbada saklayın. Nisan ayı başlarında, tohumları çıkarın ve bir gün boyunca suya batırın. Bunları ıslak bir kağıt havluya koyun, sonra plastik torbaya ve daha sonra buzdolabına yerleştirin. Onları 6 hafta orada bırakın.
Adım 2 – Çimlenme
Tohumlarınızı buzdolabından çıkarın ve suya koyun. Bunları tamamen örtmeyin, ancak tohumların yarıya batık olduğundan emin olun. Suyun buharlaşmaması için plastik ambalajla örtün ve su seviyesinin aynı kaldığından emin olmak için düzenli olarak kontrol edin. Üç hafta içinde, filizlenecek olan her tohum çoktan bu kıvama gelmiş olmalısı gerekir.
Adım 3 – Bitki
Yakında tohumlarını ekmeye hazır olacaksın. Drenaj için tabana delik açtıkça doğaçlama kapları kullanabilirsiniz. Saksılar için ne kullanıyor olursanız olun, çamaşır suyu ile yıkayın ve kalan çamaşır suyunu çıkarmak için iyice durulayın. Saksılar, özellikle de tekrar kullanılmakta olanlar, bitkilerinize zarar verebilecek mantar içerebilir. Saksılarınız hazırlandıktan sonra, saksı toprağı ile doldurun. Filizlenen fideleri çıkarmak ve toprağınızın üzerine yerleştirmek için cımbız kullanın. Ardından, tohumları kumla örtün.
Adım 4 – Bakım
Dolaylı güneş ışığı bulunan bir yer bulun ve saksılarınızı oraya yerleştirin. Toprağı nemli tutacak kadar sulayın, ancak toprağı asla bol sulamayın. Doymuş toprak bitkileriniz için ideal değildir, ancak onları öldürebilen mantarlar için idealdir. Fidelerinizi 2,5 cm civarında büyüdüklerinde dölleyebilirsiniz. Dengeli bir gübre kullanın. Unutmayın, bitkiler gübre olmadan yaşayabilir, ama çok fazla onları öldürür. Fidelerinize asla çok fazla gübre vermediğinizden emin olun. 3 ay sonra, fideleri gübrelemeyi bırakın.
Adım 5 – Nakil
Sonunda fidelerinizi dışarıya nakletmeniz gerekir, ancak bunu çok erken yapmak onları öldürür. Dış mekan koşullarına alışmalarını sağlayın, saksılarını gölgeli bir yere, kısa bir süre boyunca rüzgar bariyeriyle hareket ettirin. Zaman geçtikçe her gün dışarıda geçirdikleri süreyi artırın. Bunu kış aylarında yapmayın.
Fideleriniz 12 santim boyunda oluncaya kadar bekleyin. Ayrıca, onları hiçbir olumsuz etkisi olmayan uzun süre dışarıda bırakana kadar beklemelisiniz. Bu koşulların her ikisi de karşılandıktan sonra, fidelerinizi dışarıdan nakil yapabilirsiniz. Yaklaşık 6 metre yüksekliğe ulaşabildiğinden, onlara büyümeleri için bolca yer verdiğinizden emin olun.