Sepetiniz boş.
Leylandi Ağacı Neden Sararır?
Leylandi Ağacı Neden Sararır?
Oldukça hassas ve duygusal olan leylandi ağacı, haliyle buna uygun bir bakım süreci gerektirir. Yanlış sulama, gübreleme veya toprak kullanımı gibi faktörlerden dolayı fidenin oluşma sürecinde sıkıntılar yaşanabilir. Ayrıca sararma ve renk değişmesi gibi şikayetler ile karşılaşabilirsiniz. Peki, leylandi ağacı neden sararır?
Leylandi Ağacı Sararma Nedenleri
Öncelikle fidenin durumuna ve bakım sürecine göz atılmalıdır. Eğer herhangi bir yanlış durum söz konusu değil ise bitkinin hasta olabileceği düşünülmelidir. Burada önemli olan bir diğer konu ise mevsimsel sararma ile demir eksikliği sonucu görülen sararma arasındaki farkın iyi anlaşılabilmesidir. Genellikle mevsim geçişlerinde yaprakları sararabilen leylandi, yapraklarını dökerek yerine yenilerini alır. Fakat hastalık durumunda ağacın tümünde veya farklı noktalarında sararma görülebilir.
Eğer fidenin veya ağacın hastalandığını düşünüyorsanız demir eksikliğini düşünmeniz gerekiyor. Leylandi ağacı yetiştiriciliğinde ortaya çıkan demir eksikliği, alabileceğiniz kaliteli demir ile birlikte aşılabiliyor. Bunun için ziraat ürünleri satışı gerçekleştiren herhangi bir merkeze giderek demir satın alabilirsiniz. Yaklaşık olarak demir fiyatları kg başına 2 – 3 lira arasında değişkenlik gösteriyor.
Sorun 2 – 3 Ay İçerisinde Ortadan Kalkmalı
Ziraat merkezinden satın alacağınız demir, tozdan çok prepat olarak biliniyor. Bu prepat kullanımı ile sararmanın önüne geçebilirsiniz. Eğer demir kullandığınız halde sararma devam ediyor veya herhangi bir gerileme görülmüyor ise sorunun kaynağı daha farklı olabilir. Bunun için bir uzmana danışmayı düşünebilirsiniz.
Yetersiz sulama
Çit bitkisi olarak en popüler bitkilerden biri olan leylandi bakıma en az ihtiyaç duyulan familya arasında ilk başta gelmektedir. Bununla birlikte özellikle yaz aylarında yağmurun olmadığı zamanlarda bitkinin yeteri kadar sulanmıyor olması leylandinin sararmasına neden olur. Bu sararma modelinde leylandinin tamamı sararmaya geçer ve köklerinden su ihtiyacını karşılayamadığı ve uzun süre sulanmadığı için kurur. Böyle bir durumda fidan kurtarılamayacak derecede susuz kaldıysa geriye dönüş yoktur. Fakat henüz sararmaya yeni başladı ise düzenli sulama yaparak ve kök güçlendirici kullanarak fidanınızı kurumadan kurtarabilmeniz mümkündür.
Gereğinden fazla sulama
Leylandi bitkisi zor şartlara dayanabilen ve makaslanmaya en müsait bitki olduğunu daha önceki yazılarımızda belirtmiştik. Minimum sulama ile kendini geliştirmeye devam edebilir. Bazen çok su vermenin gelişime çok daha fazla katkı sağladığı bir mantıkla ilerlemek kötü sonuçlar doğurabilir. Bitkiyi az sulamak gelişimine önemli bir yara vermekle birlikte aynı şekilde çok fazla sulamakda bitki gelişimine zarar verir. Fazla sulama yapmak köklerin su içerisinde kalması sebebiyle topraktaki besini gövde ve dallarına iletmede sorun yaşar, kök çürümesine neden olabilir, mantar hastalığına yakalatabilirsiniz.
Yetersiz güneş ışığı
Leylandi bitkisinin en önemli besin kaynağı aslında güneştir. En az su ihtiyacının giderilmesi kadar güneş ihtiyacının karşılanması gerekeri ve leylandiler her zaman tam güneş ortamını severler. Güneşli ortamda maksimuum büyüme hızına ulaşırlar. Güneş olmayan gölge ortamlarda ise yavaş ve kalitesis büyürler ve bu ortamlarda hastalığa daha hızlı yakalanbilirler. Bu anlamda leylandi güneş görmediği ortamlarda zayıf dalları sararma yapabilir ve enerjisini verimli kullanmak için farklı dalları besler.
Yetersiz beslenme
Normal bir sulama, güneşli bir alan ihtiyacını karşıladığınızı düşünüyor ve hala sararmaların olduğunu düşünüyorsanız toprağınızda yeterli besinlerin olduğunu kontrol edin. Leylandilerin sararmasındaki nedenlerden biri detoprağın kökleri besleyememesinden de kaynaklanabilir. Böyle bir durumda toprağı gübre ile besleyerek besin dengesini yakalamanız gerekir.
Bizi takip eden müşterilerimizden gönderilen bazı leylandi saraması, kuruma ve hastalıkları;
Çok sık ekilen leylandilerde kuruma
28 Yorum