Sepetiniz boş.
Kırpma nedir ve budama işleminden ne farkı vardır?
Çalılara bakım yapmak ve ne zaman bir kesim yapılması gerektiğini söylemek kolaydır. Ancak bahçenizi şekillendirmenin birkaç farklı yolu olduğunu biliyor muydunuz?
Kırpma ve budama olarak iki kesim aynı değildir ve her bir farklı teknik bitkilere farklı bir görünüm ve his verir. Başınız sonsuz olasılıklarla dönüyorsa, doğru yerdesiniz! Aşağıda, iki çeşit çalı kesme işleminde bahçeniz için hangisinin en iyi olduğunu bulun.
Kırpma ve budama arasındaki fark nedir?
Budama ve kırpma kulağa ikisi de aynı gelebilir. Hatta ne fark var diye düşünebilirsiniz ancak budama ve kırpma makası arasında önemli farklılıklar vardır. Budama, sadece dış kenarlarını hedeflerken, uygun büyüklük, sağlık ve yapı için çalı boyunca dalların seçici olarak çıkarılmasıdır. Budama kesintileri bitki boyunca büyümeyi teşvik eder, ancak kırpma ile büyüme bitkinin dış kısımlarıyla sınırlıdır. Budama kesimleri bitkinin doğal şekline hitap ederken, kırpma kesimleri bitkinin yapay bir görünüm alması için eğitir. Budama, bitkinin boyutunu dikte etmenizi sağlar. Kırpma ile, bitkinin ne kadar büyüğünü kontrol etmek daha zordur.
Yaprak dökmeyen çalıları kırpmalı mıyız?
Kırpma, resmi peyzajlarda ki bitkiler için mükemmeldir. Kırparak, çalıyı zarif ve gösterişli bir görünüm elde etmek amacıyla kesersiniz.
Bununla birlikte, ortalama peyzajda, kırpılmış çalılar yerinden çıkmış görünüyor. Ayrıca, bir kez kesildikten sonra, örgün görünümünü korumak için büyüme mevsimi boyunca birkaç kez daha kesilmesi gerekir. Budama çalılar, diğer taraftan, fazla dikkat gerektirmez ve doğal şekilleri ile uyumlu bir şekilde kesilir.
Bitkinin sağlığı için daha iyi olan ve bakımı çok daha az zaman alan, daha geleneksel bir görünüm için çalıları kırpmayı değil, budamayı tercih etmelisiniz.
Kırpmanın olumsuz sonuçları var mı?
Genel anlamda bakıldığında kırpma bahçenize yüklü maliyet getirebilir. Bitkileri elle budamak yerine düzenli olarak kırpmak bitkinin içini gölgeleyen ve bitkinin dışında gerçekten ağır bir büyüme ile sonuçlanır. Öyleyse, çalıların dış kısımları yeşil ve büyürken, güneş ışığını almayan bitkinin iç kısımları kurur ve ölür.
Kırpma, bitkinin dış kısmına yoğunlaşır, bu da tüm yeni büyümenin gerçekleştiği yerdir. Kırptığınız da, çalıların tüm filizlerini kesip eski, daha az sağlıklı bitki parçalarını geride bırakırsınız. Sonuçta, bu işlem bitkinin yapısı ve sağlığı için iyi değildir.
Bitkinizi şekillendirme söz konusu olduğunda, seçici olarak budama, kırpma yerine tercih edilir. Kırpmadan biraz daha zaman alabilir, ancak budamanın olumlu etkileri konusunda hala ikna edilmeye ihtiyacınız varsa, daha fazla aramanıza gerek yok!