Kartopu Bitkisinin Çeşitleri, Dikimi ve Bakımı

İlginç bitki örtüsü, çekici ve hoş kokulu çiçekleri, gösterişli meyveleri ve aralarından seçim yapabileceğiniz çok sayıda çeşidiyle, kartopu neredeyse her manzaraya istisnai bir katkı sağlar.

Kartopu (viburnum) nedir?

Kartopu bitkisinin, bazı çeşitleri 20 metreye kadar ulaşan büyük çiçekli bir çalı grubudur. Yaprak dökmeyen ve yaprak döken kartopu çalıları vardır. Birçoğunun erken baharda beyaz veya pembe çiçekleri vardır.

Kartopu çiçeği genellikle ev peyzajında ​​süs armatürleri olarak kullanılır. Çalı sınırlarında veya çitlerde ve bireysel kullanılırlar. Daha büyük kartopu çalıları çeşitleri, örnek dikimleri olarak mükemmel odak noktaları oluşturur.

Kartopu çeşitleri nelerdir?

Birkaç farklı türde kartopu vardır. Daha iyi bilinen türlerden biri, beyaz kartopu şeklindeki güzel çiçekleri olan ve ülkemizde yaygın olan kartopu çeşidi viburnum opulustur.

Sarhoş edici kokuları ile popüler olan önemli kartopu türleri arasında Asya türleri, Cayuga ve Burkwood bulunur.

Ayrıca sonbahar yaprakları veya meyveleri için yaygın olarak yetiştirilen kartopu çalıları da vardır. En iyi yeşillik çalıları arasında, çekici morumsu-kırmızı yapraklar üreten Arrowwood ve Linden arrowwood vardır.

Çay kartopu, mavi-yeşil bitki örtüsü ile yaprak döken bir türdür. Alleghany kartopu koyu yeşildir, ancak bazen kışın kalan sonbaharda mora döner.

İlginç meyve rengine sahip kartopu türleri arasında yeşilden pembeye, sarıya veya kırmızıdan maviye ya da siyaha olgunlaştıkça değişenler bulunur. Örneğin, Wayfaring ağacı ve Blackhaw kartopuları kırmızıdan siyaha döner.

 

Kartopu dikimi nasıl yapılır?

Kartopu çalılar dikimi, belirli türlerin bireysel ihtiyaçlarına dikkat edin. Çoğu kartopu tam güneşi tercih eder, ancak çoğu  kısmi gölgeyi tolere eder. Büyüme koşulları konusunda özellikle seçici olmasalar da, genellikle verimli, iyi drene toprakları tercih ederler.

Kartopu dikimi ilkbahar veya sonbaharda gerçekleşir. Kökün sığacağından en az iki ila üç kat daha geniş bir delik kazın. Deliğe bitki ve biraz toprak koyduktan sonra biraz su verin ve tamamen kapatın.

Birden fazla kartopu çalısı ekimi yapılırken, olgunluk boyutlardaki kartopuları; peyzajdaki kullanımlarına bağlı olarak 150 cm ila 450 cm aralıklı bir yere yerleştirin.

Kartopu bakımı nasıl yapılır?

Kartopu bakımına gelince, kuru dönemlerde sulamayı ihmal etmeyin. Ayrıca nemi korumak için malç eklenmesi işinize yarayacaktır. Kartopulara yavaş salımlı bir gübre de uygulayabilirsiniz, ancak bu gerekli değildir.

Kartopu budamasını şekillendirme amacıyla ve ölü, hastalıklı veya kırılmış dalların kartopu çalılarından uzaklaştırılması için yapılır.

Çalıların kök topunu yerleştirmek için yeterince geniş ve yeterince derin bir çukur kazın, böylece rahat ama kökleri dağılmak için yeterli alana sahip olur. Toprağı zenginleştirmek için kompost ekleyin ve kökleri oluşturmak için su ekleyin. Kökleri yabani otlardan ve elementlerden korumak için toprağı malçla doldurun. Genç kartopları, sıcak yaz aylarında haftada yaklaşık üç ila beş kez sık sık sulanmasını takdir eder. Kurulan kartopu çalıları daha az sulama alabilir. Çürümeyi önlemek için zemin seviyesinde su kartopu.

Kartopu Burçlarının Bakımı

Kartopu çalıları ağır beslenmeyi gerektirmez ve çok fazla gübre çürümeye neden olabilir. İsterseniz erken ilkbaharda dengeli bir 10-10-10 NPK gübre kullanın. Tutam yeni büyümeyi teşvik etmek için çiçek harcadı.

Kartopu çalılıklarını düzenli tutmak için düzenli budama gereklidir. Geç kış veya erken ilkbaharda ölü, hastalıklı veya hasar görmüş dalları kesin. Kökleri sıcak tutmak ve yabani otları caydırmak için kartopu çalısının tabanını her mevsim malçla örtün.

Böcekler ve Hastalıklar

Kartopu çalıları yaprak bitleri, böcekler ve tırtıllar dahil olmak üzere çeşitli böcekleri çeker. Etiketteki talimatları izleyerek ilk hasar belirtisinde uygun bir böcek ilacı püskürtün.

Kartopu, özellikle ılık yaz aylarında mantar lekelerine ve yapraklarındaki küflere meyillidir. Küf veya mantar belirtisi için yaprakları izleyin ve uygun bir mantar ilacı uygulayın. Köklerdeki su bitkileri yapraklarda oturma nemi olarak mantar ve küflenmeye neden olur.

Kartopu Çalısının Yayılımı

Büyüme periyodunun başlarında, baharın ortasında kartopu çalı kesimlerini alın. Dalda yaprakları ile yaklaşık 6 inç uzunluğunda bir mevcut büyüme arayın. Hastalığı önlemek için sterilize edilmiş budama makası kullanarak dalın hemen altındaki bir yaprak düğümünün altına kurulayın. Dikimden sonra çürümeyi önlemek için alttaki yaprakları ve çiçeklerden sıyrılın.

Tamamen vermikülit ve su içeren bir kök kabı hazırlayın. Kesme işleminden önce tencerenin boşalmasına izin verin. 2 ila 3 inç derinliğinde bir delik açmak için bir parmak veya dübel kullanın ve kartopu burcunun kesimini yerleştirin. Vermiküliti kesimin etrafına bastırın, böylece kabın içine rahatça yerleşir ve başka bir sulama yapar. Tencerenin doğrudan doğrudan güneş ışığı alan sıcak bir alana yerleştirildiğinden emin olun.

Kesimi gerektiği kadar iyice sulayın, vermikülitin sulamalar arasında kurumasını sağlayın. Kökler kurulduğunda, genellikle yaklaşık altı ila sekiz hafta sonra, saksı toprağı ile doldurulmuş bir kaba aktarılır. Bu bitkiyi beğendiyseniz satın almak istediğinizde Kartopu kategorisine giderek sipariş verebilirsiniz

Bahçemizde Sarı Gül Yaprakları

Bahçemizdeki sarı gül yaprakları aslında bize alarmdır. Bahçemizi sağlığına kavuşturmamız gerektiğinin bir işaretidir. Gül yapraklarının sarıya dönmesinin birçok sebebi olabilir.…

Güller Nasıl Kesilir?

Çiçeklerinizi budamak daha sağlıklı büyümesine ve hastalıklara yakalanma oranını en aza düşürür. Gelin birlikte çiçeklerimizi nasıl budayacağımıza bakalım. İhtiyacınız olan…

Deneme

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Home
Hesabım
Sepet
Arama
Alışveriş Sepeti 0

Sepetiniz boş.