Erguvan Ağacı ve özellikleri

Bahar aylarında çok fazla gördüğümüz ve içimizi açan bahçelerin bir parçası olan erguvan, dallarında morumsu olan veya pembe duran renkli çiçeklerle görenleri büyüleyebilen bir özelliğe sahiptir. Genelde halk dilinde zazalak veya gelin yemişi adıyla biliniyor.

Aslında bir baklagil olan Erguvan ağacı mercimek, fasulye ve yer fıstığı gibi bitkilerle akraba olarak bilinir. Çok hızlı büyür ve gelişir. Bakımı ise çok kolaydır. Bu bakımdan dış alanlarda bahçelerde süs bitkisi olarak daha fazla kullanılmaktadır. Nisan ve Mayıs aylarında morumsu pembe renge sahip olarak çiçek açar ve o güzel görüntü görenleri büyüler. Boy olarak 10 metreye dek uzayabilir. Yaprak bakımından karşılıklı ve dairesel olabilir. Kış mevsiminde yapraklar dökülür ve yaş bakımından ise gövdede ilerleyen yaşlarda çatlaklar meydana gelir. Kökleri saçaklı olup çok fazla dayanıklıdır.

Erguvan Faydaları

Erguvanın faydaları saymakla bitmez. Ancak havadaki azotu bağlayıcı görevi taşır. Böylelikle diğer ağaçlara da azot kullanımı sunar. Kabuklarıyla yapraklarından çay yapılır ve idrar sökücü görevi görür. Bol bol idrar ve terleme ile zararlı maddeleri vücuttan atılmasına olanak sağlar. Sindirim sistemine de iyi gelir ve hazmı kolaylaştırarak ishali de tedavi eder. Ayrıca kas ağrılarına iyi geldiği ve romatizma ağrılarını geçirdiği biliniyor.

Erguvan Yetiştirme

Erguvan ağacının üretmek çok basit veya kolaydır. Tohum ile üretilen bu ağacın tohumu settir. Bu bakımdan 5 dakika kadar ve ardından diğer gün ise 1 gün sıcak suda tutulur. İlk bahar aylarında ise dikebilirsiniz. Diğer üretme şekli ise çelikle üretim yolu oluyor. Yarı odunsu olan erguvanın temmuz ayının sonlarında çeliklemesi yapılıyor. Kısacası büyüme hormonu bitkiye verilmektedir. 60 cm’lik bir çukur açılır ve 5-10 lt su verilir. 5 yıl içerisinde normal bir ağaç boyuna gelir.

 

 

Bahçemizde Sarı Gül Yaprakları

Bahçemizdeki sarı gül yaprakları aslında bize alarmdır. Bahçemizi sağlığına kavuşturmamız gerektiğinin bir işaretidir. Gül yapraklarının sarıya dönmesinin birçok sebebi olabilir.…

Güller Nasıl Kesilir?

Çiçeklerinizi budamak daha sağlıklı büyümesine ve hastalıklara yakalanma oranını en aza düşürür. Gelin birlikte çiçeklerimizi nasıl budayacağımıza bakalım. İhtiyacınız olan…

Deneme

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Home
Hesabım
Sepet
Arama
Alışveriş Sepeti 0

Sepetiniz boş.