Sepetiniz boş.
Bitkileri nasıl sulamanız gerektiğini biliyor musunuz?
Bitki biyolojisini anlayan herkes için bu yüklü bir sorudur. Ama bunu sormak isteyen insanların iyi bir yüzdesi basit bir cevap arıyor, bu yüzden onlara bir tane verelim: “bitki her ne zaman isterse”; “Toprağın üst kısmı kuruduğunda”; “toprak tamamen kuruduğunda”; ve (en kötü cevap) “haftada bir kez”.
Ama bunu okuyorsanız, muhtemelen bitki ebeveynliğinin böyle karmaşık ancak temel bir bölümünü sulandıran şeyi merak ediyorsunuzdur. Bu yüzden, bitkiler ve onların suyla (ve diğer faktörlerle) olan ilişkilerini umarım basit terimlerle ifade etmeme izin verin …
Sadece sulamak yetmeyebilir
Işık: bitkiler ışık kullanarak kendilerini korurlar, ancak fotosentez reaksiyonu da su kullanır. Böylece daha fazla ışık = daha fazla su kullanımı; daha az ışık = daha az su kullanımı. Ayrıca, gün uzunluğunun ve günlük hava düzenlerinin bitkinize ne kadar ışık ulaştığını etkilediğini unutmayın.
Sıcaklık: Daha sıcak olduğunda, suyun buharlaşması ve diğer kimyasal reaksiyonlar daha hızlı hareket eder. Bu nedenle daha yüksek sıcaklık = buharlaşma yoluyla daha fazla su kullanımı / kaybı – bu, toprak yüzeyinde, aynı zamanda özel bir terim olan yapraklardan da meydana gelir: terleme.
Nem: buharlaşma ve terleme oranını etkiler. Daha fazla nem = daha az buharlaşma. Transpirasyon hala oluşabilir çünkü bitkiler gözeneklerini (“stoma”) diğer sağkalım nedenleriyle (gaz değişimi gibi) açık tutmaktadırlar.
Toprak ve konteyner: Toprağın bileşimi ve konteynerin fiziksel yapısı, bitkiye mevcut olan su üzerinde büyük etkilere sahiptir. Ev bitkisi toprağı tipik olarak turba (su tutan), keskin kum (drenaj suyu), perlit (drenaj suyu), vermikülit (su ve drenaj suyu) karışımıdır. Bunları farklı oranlarda karıştırmak, üreticinin her bitki türü için genel toprak nemini optimize etmesini sağlar. Bazı nem seven bitkiler çoğunlukla turba içerecek ve kaktüsler çoğunlukla kumda en iyi şekilde büyür. Bu faktörlere ek olarak, kap malzemesi ve drenaj özellikleri toprak nemini büyük ölçüde etkiler: plastik kreş tencereleri nemi kil tencerelere göre daha iyi tutar; Bir drenaj deliği, ani bir artış olduğunda fazla suyun konekatörü terk etmesine izin verir. Bu açık olsa da – daha fazla toprak var, daha fazla su tutabilir. Bu yüzden genel pot büyüklüğü sulama sıklığını etkiler. Son olarak, zamanla, kökler tekrar tekrar nem emdiği için toprağınız sıkışır. Sıkıştırılmış toprağın su tutma kabiliyeti zayıftır, bu nedenle en uygun toprak yapısını restore etmek için zaman zaman hafifçe gevşetmek önemlidir.
Bitkinin kendisi: Farklı bitkilerin suyu depolamak veya serbest bırakmak için farklı yetenekleri vardır. Bu yetenekler, kendi yerel ortamlarının her biri için uyarlanmıştır.
En önemlisi: Sulama alışkanlıklarınızı etkileyen sayısız faktörleri takdir ettiğinizde, hangi faktörlerin kontrol altına almaya değer olduğunu ve hangisinin basitçe kabul edeceğinizi seçmeniz gerektiğini fark etmeniz önemlidir.