Sepetiniz boş.
Bahçe çitlerinin bakımı nasıl yapılır?
Kalın büyüyen çitler, özellikle yeşil bitkileri seçtiyseniz, mahremiyet, rüzgar koruması ve kuşlar ve diğer faydalı canlılar için bir yaşam alanı sağlarsanız, bahçe çitleri için iyi bir alternatiftir. İşte onlara nasıl bakacağınız ile ilgili bazı öneriler.
İlk görev, çitiniz için uygun uzunluk ve genişliğe sahip bir dikme siper kazmaktır. Kesin boyutlar, çitin amacına, bulunduğu yere ve seçtiğiniz yeşillik türüne bağlı olacaktır. Genel bir kural: açmanın, bitkinin kök topundan daha geniş ve eşit derinlikte en az 30 santimetre (bir ayak) olması gerekir.
Daha az yoğun bir çit için her bir metrede bir (iki fit) bir ila iki bitki yerleştirin; yoğun bir çit için, aynı alana iki ila beş bitki yerleştirin.
Tekli bitkileri çift sıralı bir çitten ayırın, böylece daha iyi yayılabilirler.
Çok çekici bir etki için farklı renkli yaprakları veya iğneleri ile karışık çit bitki. Birkaç çeşit porsuk veya arborvita çeşidini bakır kayın ile birleştirebilirsiniz.
Çit rüzgâr siperi görevi görecekse porsuk, fesleğen veya karaağaç seçin; kiraz defne, gürültü koruması için özellikle iyi bir seçimdir.
Mahremiyeti korumak ve davetsiz misafirleri uzak tutmak için kızamık, alıç veya ateş dikeni ekin.
Çit dikimi
Çit bitkileri çok dar bir alanda büyür, bu nedenle toprağın gevşemesi ve kompostla güçlendirilmesi çok önemlidir. Ağır topraklarda, maksimum etki için bazı kum veya kil granüllerinde karıştırın.
Yatağın üzerine plastik örtü koyun ve bitkilerin her biri için bir delik açın; Plastik yabani otları düşük tutmaya yardımcı olur, yazın buharlaşmayı azaltır ve kışın dondan korur. Ayrıca bitkilerin arasına malç dağıtabilirsiniz.
Bitkileri dağıtın, böylece yan filizler birbirleriyle temas eder. Onları birbirine çok yaklaştırırsanız, büyümelerini sınırlarsınız.
Dikim yaparken bitkileri iyice sallayarak boşluklardan kaçının, böylece kökler arasına pislik girer.
Çit bakımı
Çitlerin bakımı nispeten kolaydır.
- Toprağı gevşek tutmak için ilkbaharda yaprak dökmeyen çitleri toynak ve boynuz yemekle gübreleyin.
- Özellikle kuru dönemlerde, hem kış hem de yaz aylarında çitleri su altında tutun. Yaprak dökmeyen çitlerin, yaprak döken veya çiçek açan çitlerden daha az suya ihtiyacı vardır.
- Geç sonbaharda, ölü odun ve yabani otları temizleyin ve gerekirse çitin etrafındaki malç katmanını tekrar kurun.
- Çiçekli bir tırmanıcı ekerek kel lekeleri çit içerisinde örtün. Sürgünleri boş lekelerin üzerinden geçirin.
Çitinizin ilk “saç kesimi” ekimden kısa bir süre sonra gerçekleşmelidir: yaprak döken çalıları yarı yarıya kesin, çünkü çok hızlı büyürler. Bitkileri, sabit bir yüksekliğe kadar iğnelerle süsleyin.
Yaprak döken bir çit kurulduktan sonra, dallanmayı teşvik etmek için her zaman yaz aylarında yeni ahşabı tekrar kurulayın. Öte yandan, kışın, yeni, güçlü sürgünlerin oluşumunu teşvik etmek için eski ahşabı yeniden kesin.
Dökmeyen çitleri düzenli olarak kesin, ancak dalları kel kalabileceğinden eski ahşabı kesmekten kaçının.
Şekilli çitlerin ilkbahar ve yaz boyunca üç kez kesilmesi gerekir.
Çitlerin kenarlarını, özellikle çalı ve kalın olmaları için bir açıyla (örneğin, üstten aşağıdan daha az) kesin.
Süslemeleri almayı kolaylaştırmak için, çitin dibine plastik bir örtü veya muşamba sürün.