Sepetiniz boş.
Ağaç Budama Teknikleri
Ağaç Budama Teknikleri
Fidan dikimi ile birlikte tutan ve belli bir seviyeye ulaşan ağaçlar budanması gerekmektedir. Budanmayan her ağaç büyümekte zorluk çektiği gibi kuraklık gibi etkenlerden de etkilenebilirler. Doğru budanan ağaç ise daha hızlı büyür ve size daha fazla verimli olur. Bunun içinde doğru budama önemli olup, ağaç budama teknikleri konusu gündeme gelir.
Ağaç Budamanın Önemi
Ağaç budama teknikleri konusunda aslında üç önemli unsur bulunmaktadır. Ağaç için hayatta kalma, harekete geçme ve şekillendirme olarak görülmektedir. Ağaç ilk budamasında hayatta kalmak için budanırken, ikinci budama ise aslında daha dinç görünmesini sağlar. Üçüncü budama ise maksimum meyve elde edebilmek için yapılmaktadır.
Budamanın Önemli Püf Noktaları
Ağaç budama püf noktaları olarak ilk seçenek tomurcuğa kadar budama olup, tomurcuk kısmından çok yukarda veya çok aşağıda değil de tam olarak ortalama olarak budanması gerekmektedir. Dallar budanırken ise dalların büyümesini istediğiniz yöne doğru budama yapmalısınız. Bu budamada tomurcuğun üzerinden dışa doğur yapılmalıdır. Bu durum ağaçlarınızın yayvan şekilde oluşmasını sağlayacaktır.
Fazla budanan ağaçlar amaca uygun olmaması nedeni ile geç meyve verir. Bunun için budamalar kesinlikle amaca uygun şekilde olmalıdır. Ağaç budama nasıl yapılır konusunda ekolojik şartlara göre değişkenlik göstermektedir. Budamanın da bulunduğu ortama, ağaca ve meyveye göre yapılması gerekmektedir. Budama aynı zaman da gençleştirme, verim ve kaliteyi arttırmak amacı ile önemli bir konudur.
Ağaç budama teknikleri ile ilgili bir youtube kanalının paylaştığı videoyu sizlerle paylaşıyoruz.
https://www.youtube.com/watch?v=BeSrsld8VIg