Peyzaj Nasıl Yapılır?

Peyzaj Nasıl Yapılır?

Fransızca bir sözcük olan peyzaj, Fransızca da kır bahçesi, manzara gibi resim sanatları için kullanılmakta olan bir sözcük olup, bu sözcük günümüzde binalarda, konutlarda, kent planlamasında bile kullanılmaya başlanmıştır. Peyzaj günümüzde doğal alanlar yaratmak için güzel ve verimli yaşam alanı için uygulanmakta olan doğal ve kültürel olarak ikiye ayrılan bir konu olmuştur.

Genel olarak peyzaj bir meslek olarak da bilinmekte olup, bulunulan mekanlarda hayali güce göre bahçe dizaynı olarak da bilinmektedir. Kişiler bunu meslek olarak benimsemiş kişilerden yardım alarak yapabilirken kendileri de uygulamaları mümkündür. Günümüzde aslında peyzaj her yer de görülebilir. Site bahçelerinden tutun, villalarda, hastanelerde hatta caddeler de bile görülmektedir. Peyzaj nedir konusu aslında açıkça bahçe dizaynı olarak tanımlanabilir.

Peyzaj Yapılışı

Peyzaj yapmak için öncelikle mekanı belirlemelisiniz. Daha sonra bu mekanın yani bahçenin krokisini hazırlamalısınız. Yani eni, boyu, binaya uzaklığı gibi ölçümleri ayarlamalısınız. Kroki de çim olarak kullanılabilen yerleri ayarlarken aynı zaman da beton olarak kullanılacak alanları da ayarlamalısınız. Kroki üzerinde taşlık bölgeler ile geçiş yerlerini, güneş alan bölgeleri de belirlemelisiniz. Peyzaj yapılacak yerde gürültülü, yola bakan kesim var ise bu kısımları ağaçlar ile donatmalı ve kendinize bu alana karşı bir korunak elde etmelisiniz.

 

Oturma alanlarına küçük bitkiler için ayırırken, oturma alanından uzak bölgelere büyük bitkiler için ayarlama yapmalısınız. Sebze dikmek için bir alan belirlemek istiyorsanız eğer bu alanı evden uzak bölgede tercih ederken sulama alanında yakın yerde tercih etmelisiniz.

Bahçe Düzenlemesinde Kullanılan Bitkiler

Peyzaj yapmak için öncelikle kullanılacak bitkilerin bahçenizin toprağına, bulunduğunuz yerin iklimine ayak uydurması gerekmektedir. Bunun dışında bulunduğu yerlerde göze batmadan daha şık ve doğal görünmesi amacı ile uygun bitkiler tercih edilmelidir. Peyzaj uygulamalarında seçilmesi gereken bitkiler konusunda genel olarak bir değerlendirme yapmak gerekir ise;

  • Gül
  • Menekşe
  • Ortanca
  • Afrika Zambağı
  • Kış Ortancası
  • Haseki Küpesi
  • Çan Çiçeği
  • Kamelya
  • Leylak
  • Kaktüs
Bahçemizde Sarı Gül Yaprakları

Bahçemizdeki sarı gül yaprakları aslında bize alarmdır. Bahçemizi sağlığına kavuşturmamız gerektiğinin bir işaretidir. Gül yapraklarının sarıya dönmesinin birçok sebebi olabilir.…

Güller Nasıl Kesilir?

Çiçeklerinizi budamak daha sağlıklı büyümesine ve hastalıklara yakalanma oranını en aza düşürür. Gelin birlikte çiçeklerimizi nasıl budayacağımıza bakalım. İhtiyacınız olan…

Deneme

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Home
Hesabım
Sepet
Arama
Alışveriş Sepeti 0

Sepetiniz boş.