Sepetiniz boş.
Yaygın Bitki Hastalıkları Nasıl Belirlenir
Yaygın bitki hastalıklarını nasıl tespit edeceğinizi ve onlar hakkında neler yapabileceğinizi öğrenin.
Gri Küf
Bahçedeki küf, özellikle uzun süre yağışlı, serin havalarda veya yüksek nemli ortamlarda görülür. Yüksek nem seviyeleri, küfün büyümesine ve yayılmasına yardımcı olur. Botanik çevrelerde, ölmekte olan çiçekler veya yapraklar üzerinde oluşan küf botrytis veya gri küf olarak bilinir. Botrytis toprakta bulunur ve sıklıkla satın aldığınız bitkilerde bulunur. Koşulların çiçek açması ve yayılması doğru olana kadar uykudadır. En iyi korunma ölü veya ölmekte olan yaprakların, çiçeklerin ve meyvelerin giderilmesi ve yağmurun bitkilere sıçramaması için toprağı malçlamaktır. Sık sık botrytis elde edilen çiçekler arasında zinnia, şakayık, sardunya – çiçekleri dolu ve yaprakları dolu olan bitkiler bulunur.
Yaprak lekeleri
Sıcak hava sıcaklığı ve yağmurlu günler, çiçekler, sebzeler, ağaçlar, çalılar ve otlar gibi birçok farklı bitkide yaprak lekelerinin hastalıklara yol açmasına neden olabilir. Yaprak lekeleri, her ikisi de toprakta veya yakındaki bitkilerde bulunan bakteri veya mantarlardan kaynaklanır. Sıcak hava ve yağmur kombinasyonu, salgın için, özellikle yapraklar 7/24 ıslak kaldığında ideal koşulları sağlar. Yapraklar, sonunda yaprak birleştiren ve öldüren bireysel noktalar geliştirir. Bir yaprak döküldüğünde, enfeksiyonla doludur, yavaşça çürür ve bitkinin geri kalanını etkiler. Yaprak lekesi hastalıklarının bir sonucu olarak düşen yapraklar toplanıp yok edilmelidir. Yağmur durduğunda ve bitkiler kuruduğunda genellikle belirtileri aşarlar. Bu altın kekik bu salgından yaklaşık iki hafta sonra güzel göründü ve mevsimin geri kalanında sağlıklı kaldı.
Toz Küf Erken Enfeksiyon
Toz halinde küf, toprak kuruduğunda ve nem yüksek olduğunda çoğalan bir mantardan kaynaklanır. Genellikle yaz sonunda bitkilerde görülür. Yapraklarda kolayca görülen ilk işaretler mantarın beyaz lekeleridir. Zamanla mantarlar lekeleri birleştiren yaprak üzerinde bir ağ oluşturur ve büyür. Mantar bir yaprak solladıktan sonra, enfekte olmuş kısımlar kahverengiye döner ve parçalanır. Tipik olarak külleme saldırısı yapılan bitkiler arasında arı merhem (gösterilen), zinnia, güller, leylak, kabak, fasulye, salatalık ve domates bulunur.
Şeftali Kabuğu Hastalığı
Mantar, şeftali üzerindeki siyah lekelerin ardındaki suçludur. Şeftali kabuğu olarak bilinir ve küçük ve yeşil renkte başlayan yuvarlak noktalar yavaş yavaş siyah ve neredeyse kadife olur. Ağır enfeksiyonlarda, şeftali çatlayabilir veya şekilsiz kalabilir. Çoğu mantar hastalıklarında olduğu gibi, yağışlı hava da enfeksiyonun meydana gelmesi için tetikleyicidir. Bu hastalığın önlenmesine yardımcı olmak için, tüm düşen yapraklar, ince dallar ve meyveleri temizleyin. Ağacın iç kanopisini açın ve hava akışını arttırın. Yaprakları ilkbaharda çiçekten düştüğünde başlaması gereken mantar ilacı sprey önerileri için yerel uzatma ofisinize danışın. Şeftali kabuğu da nektarin ve kayısıyı etkiler.
Tomurcuk Patlaması
Hiçbir şey, şakayık tomurcuklarının gelişmesini ve sonra açılmayı izlemekten daha fazla hayal kırıklığı yaratmaz. Bu durum tomurcuk patlaması olarak bilinir ve bazen büyüme koşulları içerirken, genellikle mantarlardan kaynaklanır. Tomurcuk patlamasında, tomurcuklar mermer boyutunda gelişebilir ve sert ve karanlık kalabilirler, asla büyürken değil, küçülürler. Veya kahverengi ve sert kurutulmuş yaprakları açmaya ve ortaya çıkarmaya başlayabilirler. Çoğunlukla tomurcuk patlaması, bölmelerden yetişen yeni şakayıklarla oluşur – ve bitkiler olgunlaştıkça durum kaybolur. Diğer zamanlarda ıslak bahar havası hastalık gelişimine yol açar. Şakayık tomurcuk patladığında etkilenen çiçeklenmeyi yok et ve onları yok et. Yaprakları sonbaharda kesin ve bunları yok edin. Budayıcıları kesikler arasında sterilize etmeyi ve sürtünme alkolü silerek sterilize etmeyi unutmayın.
Domates üzerine erken yanma
Doğal olarak topraklarda oluşan bir mantar (Alternaria solani), domateslerde erken yanıklara neden olur. Adı biraz yanıltıcı çünkü bitkileri büyüme mevsiminin herhangi bir yerinde saldırabilir. Bu hastalığı destekleyen koşullar yüksek sıcaklıklar, yağmur ve yüksek nemdir. Yağmur, hastalığı topraktan bitkilere yayabilir – toprağa çarptığında bir yağmur damlası sıçramaktadır ve bu damlacık mantarı ödül domatesinize ya da patatesinize taşır. Bu yaprak bir domates yaprağında klasik erken yanık belirtileri gösterir: sarı bir halo ile koyu lekeler. Koyu lekeler sonunda kurumakta ve yapraktan düşmekte ve delikler açmaktadır. Erken yanmayı önlemeye yardımcı olmak için, toprağı domateslerin altında malçlayın ve herhangi bir enfekte olmuş yaprağı çıkarın ve yok edin, buda budamaları kesikler arasında sterilize edin. Bitkilere mantar öldürücü ilaçların püskürtülmesi salgınları azaltmaya yardımcı olabilir,
Domates üzerinde geç yanıklık
Geç yanıklık, bir bitkiye kesinlikle zarar veren başka bir korkunç domates hastalığıdır. Enfeksiyon şiddetli olduğunda, bu mantar yapraklara, saplara ve domateslere saldırır. Phytophthora infestans, geç ışığın arkasındaki mantardır ve genellikle rüzgârın mater yamasına gelir. Islak, nemli koşullar ve yüksek sıcaklıklar salgınlara neden olur. Bitkilere dikkat edin ve ilk görünüşünü çıkartabileceğiniz daha düşük yapraklar üzerinde görebilirsiniz. Geç yanıklık, bitki döküntüsünde kış mevsiminde hayatta kalamaz, bu nedenle virüslü bitki parçalarını gübrelemeniz için güvende olursunuz. Domatesler büyürken bahçenizi tekrar enfekte etmemek için onları kümenin derinliklerine gömdüğünüzden emin olun. Mantar ilacı spreyleri, geç yanıklığı uzak tutmaya yardımcı olabilir. Ayrıca, gönüllü domates fidelerinin ve suyun gün içinde erken çıkarılmasının yararlı olması, böylece karanlıkta kurumasını sağlar.
Çiçek çürümesi
Çiçeği bitim çürümesi birçok sebzeyi etkiler – yaz kabağı, domates, patlıcan, biber ve salatalık. Çoğu bahçıvan bir hastalık yüzünden yanılıyor, ama değil. Aslında büyüme koşulları nedeniyle gelişir: dengesiz sulama ve / veya kalsiyum eksikliği. Ancak çiçeğin çürümesi genellikle sebzeyi hızla tahrip edebilen küf gibi ikincil hastalıkların kapısını açar. Çiçeğin çürümesini önlemenin en kolay yolu, ekim sırasında toprağa kalsiyum eklemektir. Dikim deliklerinde kemik unu, alçı veya istiridye kabuğu kullanın. Ayrıca bitkilerin büyüme mevsimi boyunca tutarlı su aldığından emin olun ve toprağı nemli tutmak için kalın bir malç tabakası uygulayın. Hızlı yaprak ve gövde büyümesine neden olan ve köklerden kalsiyum alımını engelleyen yüksek azotlu gübrelerden kaçının.
Pas
Pas, yapraklarda veya saplarda paslı lekeler oluşturan bir mantar hastalığıdır. 5.000’den fazla pas çeşidi vardır, ancak yaygın pas, holhock (gösterilen), güller, daylilies, aslanağzı, çim otu ve domates gibi birçok farklı bitkiye saldırır. İlk önce alt yaprakların dibinde beyaz lekeler olarak belirir. Zamanla, lekeler kırmızımsı-turuncu ve nihayetinde siyah olur. Düşük ışıkta (4-8 saat), ılık hava ve nemi (çiğ, yağmur veya nem) bir süre sonra, yüksek sıcaklık ve yüksek nem ile birlikte, 8-16 saat boyunca parlak güneş ışığı izleyen pas çiçekleri. Bu koşulların birleşimi yaprakları ıslak tutar ve bu da pasın büyümesini sağlar. Pas, enfekte olmuş bitkilerde kışın hayatta kaldığından, hastalığı kontrol altına almak için virüslü tüm bitki parçalarını temizlemek ve yok etmek çok önemlidir.
Yapraklarda Güneş yanığı
Solgun, sonuçta kahverengileşen ve çıtır çıtır açan hosta yaprakları üzerindeki lekeler gerçek bir hastalık değil, sadece bir güneş yanığıdır. Güneşte yanmış yapraklarının sorunu, bitkiyi yapraklarını kaybederken zayıflatmaları ve hastalıklar kolayca tutabilir. Bir hosta güneş yanığı geliştirmek için tam güneşte olması gerekmez. Bulutların tatile çıkması durumunda kısmen gölgedeki yanıklar bile zarar görebilir. Bu olduğunda, daha fazla su, bitkilerin güneşe maruz kalma durumuyla başa çıkmalarına yardımcı olabilir.
Verticillium Mantarı
Bu güzel ağaçlar Verticillium dahliae olarak bilinen bir mantara karşı hassastır. Bu mantar doğal olarak bazı topraklarda ortaya çıkar ve köklerinden bir Japon akçaağaçına girer. Zamanla, mantar çoğaldıkça, ağacın iç su taşıma sisteminde su akışını engeller. Ağaç, bu istilaya, enfekte olmuş parçaları, sağlıklı, büyümekte olan kısımların geri kalanından bloke ederek tepki verir. Bu, sağlıklı bir ağaca benzeyen ölü bir dalla sonuçlanır. Verticillium toprağa girdiğinde, 10 yıl boyunca aktif kalır.
Dalda Sİyah Halkalar
Japon akçaağaçınızda ölü bir dal görürseniz, kesin ve sonunu kontrol edin. Sorun verticillium solgunluk olduğunda, ahşapta karanlık bir halka görürsünüz. Bir ağaç verticillium ile enfekte olduğunda, kuraklığa, toprağın sıkışmasına ve suyla tıkalı toprağa daha duyarlıdır. Bir Japon akçaağaç verticillium solgunluğundan kurtulabilir. Önce virüs bulaşmış dalları keserek yardım edebilirsiniz. Daha sonra, ideal büyüme koşulları sağlayın – kuru mevsimlerde bol su ve yüzey köklerinde veya gövdede çim biçme veya biçme yaralanmalarından kaçınılması. Yüzey köklerinin korunmasına yardımcı olmak için ağacın altında bir malç halkası oluşturun. Japon akçaağaçlarının altına bahçe koymayınız ve asla Japon akçaağaçlarından ağaç yongaları kullanmayınız çünkü mantarları toprağınıza taşıyabilirler. Ayrıca, bahçenizde başka hiçbir yerde virüslü bir Japon akçaağaçının altından toprak kullanmayın.
Kar Kalıntıları
Kar ilkbaharda eridiğinde çimlerinizin hafif bronzlaşmış veya hatta ölü gibi görünen bölgelerini görebilirsiniz. Daha yakından bakın ve hassas olması için küf – kar kalıbı ipliklerini görebilirsiniz. Bu çim hastalığına, eriyen kar örtüsünün altındakiler gibi soğuk ve nemli koşullarda yetişen mantarlar neden olur. Kalıbı barındıran çimler sıklıkla bir araya gelir ve bu da yeni çimlerin içinden büyümesini önler. Bu hastalığın kolay bir düzeltme vardır. Birincisi, ilkbaharda gördüğünüzde, kalıbı parçalamak ve otlu parçaları kaldırmak için çimleri hafifçe tırmıklayın, böylece yeni büyüme devam edebilir. İkinci olarak, kar yağmadan önce son çim biçme çiminizde daha kısa çim keserek hastalığı önleyin. Uzun boylu çimen kar altına yaslanma veya düşme eğilimindedir, bu da paspas ve kar küfüne yol açar.
Ağaç gut hastalığı
Ağaç gövdelerinde oluşan şişkinlikler, safra olarak bilinir. Onlar çirkindir ama mutlaka panik için bir neden değildir. Ağaç uzmanları, safra kesesi olan ağaçların genellikle daha kısa bir ömre sahip olduğunu bildirir, ancak bir ağacı kaldırmak için bir neden değildir. Birkaç öğe, safraların oluşmasına neden olur. Bir çeşit yaralanma, bakteri, mantar veya böceklerin ağaca girmesi için bir boşluk oluşturabilir. Ağaç, saldırganı bölümlere ayırarak yanıt verir ve bunun sonucunda bir safra oluşur. Bir ağaç için ölüm cezası olmasa da, ağacın içinde davetsiz bir misafirin olduğu bir sinyaldir. Budama yaparken, bir mikroorganizmanın sağlıklı ağaçlara yayılmasını önlemek için safra ile enfekte bir ağaçla çalıştıktan sonra kesici aletleri dezenfekte ettiğinizden emin olun.