Sepetiniz boş.
Yeni dikilen fidanları dondan nasıl korursunuz?
Yeni bir ağaç dikmenin sevinçlerinden biri, tüm “ilkleri” deneyimlemektir. İlk bahar tomurcukları kırması, ilk sonbaharda renk değişimi veya lezzetli meyvelerin ilk akını.
Ve sonra ağacınızın ilk birkaç kışları var. Açıkçası, üstesinden gelmek zor olabilir. Genç ağaçlar, soğuk hava hasarlarına, olgun ağaçlardan daha fazla hassastır, bu yüzden elementleri taşımak için sizden ekstra yardıma ihtiyaçları var.
Aşağıda yeni dikilen ağaçları ve çalıları dona karşı korumak için ipuçları alın.
AĞAÇLARI DONDAN KORUMANIN EN İYİ YOLU
Yeni dikilen ağaçları kış zararlarından korumanın anahtarı, onları sert unsurlardan korur – kanopinin tepesinden aşağıya kadar.
Meyve ağaçları ve ince kabuklu ağaçlar, özellikle güneş haşlanma denilen bir konuya açıktır. Sıcak bir kış günü boyunca ağaç kabuğu ısınır ve kabuğun altındaki dokunun uyuşukluktan çabucak kopmasına neden olur. Ancak güneş battıkça ve donma sıcaklıkları düştüğünde, kabuğun altındaki doku donarak donar. Sonuç olarak, kabukta geniş, batık alanlar gelişir.
Ve ne yazık ki, hasar orada bitmiyor. Donma temps ayrıca bir meyve ağacının tomurcuklarına zarar verebilir, bu da ağacın gelecek baharda meyve vermesini zorlaştırabilir.
Ancak, proaktif iseniz, kışın genç meyve ağaçlarının korunması mümkündür. Sıcaklıklar düşmeden önce şunu yapın:
Ağacın gövdesini plastik bir ağaç koruyucusuyla veya bahçe mağazanızda bulabileceğiniz herhangi bir diğer opak koruyucu ağaç örtüyle sarın. Bu, ağacı güneş haşlanmasından koruyacaktır.
Meyve ağaçları için, şeffaflık olarak da bilinen bir donma kalkanı kullanın. Donma siperine sahip meyve ağacı kanopilerine püskürtme yapmak, ağacı nem kaybını en aza indirmeye yardımcı olan koruyucu bir film ile kaplar.
YENİ DİKİLEN ÇALILIKLAR DONDAN NASIL KORUNUR?
Çoğu zaman bahçelerimizin etrafında gizlilik perdesi oluşturmak için çalılar ekiyoruz . Ama elbette, bu çalıların işlerini yapabilmeleri için sağlıkları iyi olmalı!
Bu sonbaharda birkaç adım atarak çalıları kış yaralanmalarına karşı koruyun:
Toprak donuncaya kadar çalılarınızı tamamen sulayın. İşte yeni ekilen ağaçların ve çalılıkların ihtiyaç duyduğu su miktarı.
Çalı yatağınızı 2 ila 4 inçlik bir malç tabakasıyla kaplayarak nemi kapatın.
Çalıları sert rüzgardan korumak için çuval gibi gevşek malzemelere sarın. Çalılıklarını kıştan önce sarmanın iki yolu.
BİTKİLERİ KAPLAMAK İÇİN HANGİ SICAKLIK İYİ?
Çoğu bitki, sıcaklık 30 derece F veya daha yüksek olduğu sürece iyidir. Sıcaklık yirmiden orta yirmiliğe düştüğünde don tehlikesi oluşabilir ve temps 20 derecenin altına düştüğünde bitkiler kesinlikle risk altındadır.
Güvende olmak için, sıcaklık sürekli olarak 30 derecenin altına düşmeden bitkilerinizi ağaç koruyucular veya çuvallarla koruyun.
GEÇ DONLARDAN BİTKİLERİ NASIL KORURUZ?
Hiçbir ağaç ani bir sıcaklık düşüşüne iyi tepki vermez, ancak yeni ekilen ağaçlar, hafif ilkbahar elementleri aniden soğuduğunda gerçekten darbe alabilir.
Önceden planlama yapmak ve eldeki malç ve çuval gibi aletlere sahip olmak, ilkbahar geç donlarının şokuna yardımcı olabilir. Ağaçları ve çalıları hava koşullarında ani bir kaymadan korumak için aşağıdaki adımları izleyin:
Beklenen sıcaklıktaki düşmeleri izlemek için hava durumuna dikkat edin.
Dondurucu bir günden önceki gün bitkinizi iyice sulayın.
Nemi kilitlemek ve donma kabarmasını önlemek için malçlayın. Kısaca, donun kabarması, toprağın çözüldüğü ve donup durduğu, köklerin yer üstünde yükselmesine ve yaralanan soğuk havaya maruz kalmasına neden olur. Bu, genç çiftçiler için ilk kışlarında, kökleri hala sığ olduğu için özel bir sorundur.
Ekstra koruma için, bitkiyi dikkatlice çuval bezi Veya yeterince küçükse bir çarşafla örtün . Ertesi sabah ilk kapağı çıkardığınızdan emin olun ki bitki ısınmasın.