Yapraklar neden sonbaharda renk değiştirir?

Ülkenin soğutma sıcaklıkları ve büyük yaprak döken ağaç popülasyonları olan kesimleri için, önümüzdeki altı hafta harika manzaralar sağlayacak. Yeşil yapraklar, kırmızılar, sarılar, portakallar ve kahverengilerin tonlarıyla renkli bir doğal ufuk çizgisine yol açacaktır.

AMA YAPRAKLAR SONBAHARDA RENK PALETİNİ VEREN NEDİR?

Cevap dört pigmentte bulunabilir:

  • Klorofil
  • Karotenoidler
  • Antosiyaninler
  • Tanenler

Yıl boyunca mevcut olan klorofil, büyüme mevsimi boyunca yapraklarına yeşil renk verir. Karbonhidrat üretimi ve fotosentez için esastır. Ancak yıl boyunca klorofil varsa, neden yapraklar yeşil kalmıyor? Büyüme mevsiminde başka bir pigment de mevcuttur: karotenoidler. Bununla birlikte, ilkbahar ve yaz aylarında, yüksek klorofil seviyeleri karotenoidleri güçlendirir ve yapraklar yeşil kalır. Mevcut kalırken, klorofil seviyeleri, karotenoidlerin daha görünür hale gelmesini sağlayarak, sonbaharda dalmaktadır. Bu, yapraklara sarı rengini verir.

İbreli ve iğneli ağaçlarda böyle bir sorun yoktur. Örnek olarak leylandi fidanında yaz kış ibrelerin yeşil kaldığını göreceksiniz.

Antosiyaninlerin ürününde yapraklarda kırmızı renk. Kesinmiş olabileceğiniz gibi, portakal yaprakları hem karotenoidlerin hem de antosiyaninlerin varlığı ile yaratılır.

Büyüme mevsiminde ağaçların çoğunda bulunmayan bir pigment olan antosiyaninler, daha düşük gece sıcaklıkları ile gelişir. İdeal hava koşulları ile eşleştirilen antosiyaninler daha yoğun sonbahar renkleri yaratmada büyük rol oynar. Geceleri 32-45 derece ile parlak güneşli günler arasındaki sıcaklıkların bir kombinasyonu, antosiyaninlerin renk geliştirip arttırmalarına izin veren yapraklarda şekerleri tutmak için en yüksek koşullardır. Ağaçları erken çeken büyük fırtınalardan kaçınmak, antosiyaninlerin daha iyi gelişmesine yardımcı olur.

Dördüncü pigment, tanenler tipik olarak meşe ağaçlarında bulunur ve yapraklara donuk kahverengi bir renk verir. Döllenmiş meşe taneleri, tanenler tam olarak gelişmeden önce daha fazla kırmızı renk gösterir. Antosiyaninler gibi, tanenler de büyüme mevsiminde mevcut değildir.

Deneme

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Home
Hesabım
Sepet
Arama
Alışveriş Sepeti 0

Sepetiniz boş.