Toprak pH: Ne İfade Ediyor ve Neden Önemli?

 

Toprak pH’ı, bir toprak yamasının canlılığının ya da tatlılığının ölçüsüdür. Yaygın olarak kullanımda olan pH ölçeği, artan alkaliliğe bağlı olarak artan ve asitliği arttıkça azalan, 0-14 arasında değişir. Her iki yöndeki aşırı okumalar genellikle istenmez. Bir ölçüm bu ölçeğin orta kısmına düşerse (sayısal olarak 7’ye eşit), bu, toprağın İsviçre kadar nötr olduğu anlamına gelir ve büyük olasılıkla oradaki bölgenize uygun bitkilerin çoğunu büyütmekte sorun yaşamayacaksınızdır.

Yani temel olarak, bahçenizin bulunduğu zemin aşağıdaki üç kategoriden birine girebilir:

  • Asitli toprak pH
  • Alkali toprak pH
  • Nötr toprak pH’ı (ne asidik ne de alkali)

 

Toprak pH’ı sabit değildir; değiştirmek için önlemler alabilirsiniz. Toprak pH’sının düşürülmesi gerekiyorsa (yani, toprak yeterince asidik değildir), kükürt / amonyum-N içeren ticari gübreler uygulayın. Amonyum sülfat, pH’ı düşürecek bir gübredir. Toprağın pH’sının yükseltilmesi gerekiyorsa (yani, toprak yeterince alkalin değildir), kireç uygulayın .

Neyse ki, ağda, toprak pH’ını yükseltmek veya düşürmek istediğiniz alanın büyüklüğü göz önüne alındığında ne kadar kireç veya kükürt uygulamanız gerektiğini belirlemenize yardımcı olacak çevrimiçi hesap makineleri vardır.

Toprak pH’ınızı test etmek için bazı bahçe merkezlerinde veya ev geliştirme mağazalarında kitler bulunur. Alternatif olarak, toprak örneğinizi ilçe uzatma ofisine gönderebilirsiniz; Testi yapabilir ve sonuçları size bildirirler.

Toprak pH’ı neden önemlidir?

Şimdi temel bilgileri yoldan çıkardığımıza göre, “toprak pH’sının” ne anlama geldiğine daha derine inelim.

Toprak pH’ı kendisi bir besin değildir, fakat bitkilerin beslenmesiyle ilgilidir. Bunun nedeni, besinlerin bitkilerin mevcudiyetini yönetmesidir. Bir bitkinin ihtiyaç duyduğu belirli besinler toprakta bol miktarda bulunabilir, ancak uygun hale getirilmezlerse – örneğin çok alkali olan koşullar nedeniyle – bitkileri iyi yapmazlar. Mevcut olması için, besinler çözülebilir olmalıdır. Toprak pH seviyesi bu çözünürlüğü etkiler.

Düşük Toprak pH’ına Sahip Bitkiler (Asidik Toprak)
Aşağıdakiler dahil birçok asit seven bitki vardır :

Azaleas ve orman gülleri
Çalılar
Kış bitkileri

Yüksek Toprak pH’ına Sahip Bitkiler (Alkali Toprak)

Asidik zeminde gelişecek olan bitkilerin olması, bahçe ve peyzaj topluluklarında ortak bilgidir. Daha az yaygın olarak bilinen, alkali topraklar için önerilen bitkilerin de mevcut olmasıdır (bazı durumlarda söz konusu bitkiler yalnızca alkalin topraklara toleranslıdır – mutlaka onu tercih etmiyorlar). Örnekler:

Lila çalılar
Sahte turuncu çalılar
Mazı çalıları
bugleweed
Pachysandra
Boston sarmaşık
Bal akasya ağaçları

Bahçemizde Sarı Gül Yaprakları

Bahçemizdeki sarı gül yaprakları aslında bize alarmdır. Bahçemizi sağlığına kavuşturmamız gerektiğinin bir işaretidir. Gül yapraklarının sarıya dönmesinin birçok sebebi olabilir.…

Deneme

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Home
Hesabım
Sepet
Arama
Alışveriş Sepeti 0

Sepetiniz boş.