No products in the cart.
No products were found matching your selection.
Gaura
Gaura, Meksika ve Teksas’a özgü bir bitkidir. Çuha çiçeği ailesinin bir parçası olan gaura çalısı; elma çiçeği otu, asa çiçeği, arı çiçeği ve beyaz gaura olarak da bilinmektedir. 40-140 cm arası büyüyen çok yıllık otsu bir bitkidir. Çiçek renkleri; beyaz, pembe ve her iki rengin karışımıdır. Çiçeklenme zamanı ise yaz başından sonbahar ortasına kadardır.
Bu bitkinin yaprakları dar, hafif dalgalı ve mızrak şeklindedir. Yaprak rengi ise koyu yeşilden bordo rengine dönüşebilir. Görüntüsü ile adeta görsel şölen oluşturan bitki çiçeklenme döneminden sonra çiçekleri dökülür ve meyveler ortaya çıkar. İlk aşamada meyvelerin rengi yeşil renktedir. İlerleyen süreçte rengi grimsi kahverengi olur. Eğer siz de yaprak dökmeyen bu çalıyı yetiştirme kararı aldıysanız nasıl yetiştireceğiniz konusunda detaylı bilgi verelim.
Gaura Çalısı Nasıl Yetiştirilir?
Sağlıklı büyümesi için pH’ı 6,5 ila 7,5 olan hafif kumlu toprak ve tam güneşe maruz kalması gerekir. Genel olarak tam güneşi tercih eden bir bitki türüdür. Kök kısmının uzun olması bitkiyi kuraklığa dayanıklı bir hale getirmektedir. Bu yüzden düzenli sulamanız gerekmez. Fakat sulama yaptığınız zaman suyun derin köklerine ulaşmasına dikkat etmelisiniz.
Gübre ve Büyüme
Gaura çalısı gübrelenmeye ihtiyaç duymaz. Bitkinin sağlıklı görünmesi için budama işlemini düzenli aralıklarla gerçekleştirin. Eğer evinizde de gaura bitkisini görmek istiyorsanız saksıda yetiştirebilirsiniz. Etrafının aşırı kalabalık ya da aşırı kuraklık olması durumunda bitkinin yapraklarında beyaz sinekler ya da pire böcekler oluşabilir. Böyle bir sorun yaşamamak için ölü bitkileri düzenli olarak temizlemeniz gerekmektedir.Gaura bitkisinin birçok farklı çeşidi bulunmaktadır. Sizlere en popüler olan 5 gaura çiçeğinden bahsedelim.
Asa Çiçeği
Asa çiçeğinin yeşil renkte kaşık şeklinde yaprakları bulunmaktadır. Çiçeklerin 4 yaprağı vardır. Açtıkları zaman beyaz renge sahip olan çiçekler daha sonra açık pembeye dönüşürler. Bu bitkinin kuraklığa dayanıklı olması en iyi özelliği diyebiliriz. Asa çiçeğinin çiçeklenme mevsimi ilkbahardadır.
Işıltılı Beyaz
Işıltılı beyaz çiçeği ısıyı çok iyi tolere edebilen bir bitkidir. Bitkinin çiçeklenme mevsimi ilkbaharın sonundan kışa kadardır. Bu bitki büyümek için tam güneşe ya da kısmi güneşe ihtiyaç duyar.
Kırmızı Kelebekler
Görüntüsü ile kırmızı kelebekleri andıran bu bitkiye tam güneş büyümesi için idealdir. Bitki her türlü toprağa uyum sağlar ve yüksek nem koşullarını tolere edebilir. İyi miktarda su alması bitkinin sağlıklı büyümesine neden olur. Görüntüsü ile bulunduğu ortamı güzelleştiren gaura bitkisi birçok bahçe sahibi için popüler bir seçimdir.
Bienal Gaurası
Bienal Gaurası toprak gereksinimleri söz konusu olduğunda tınlı, kumlu ya da çakıllı kumda iyi büyüyebilir. Çiçekler ilk olarak beyaz renkte açar ve daha sonra pembeye döner. Çiçeklerin elmas şeklinde yaprakları bulunmaktadır. Bienal gaurası, çiçeklerinin hoş kokması ile bilinmektedir.
Siskiyou Pembe
Bu bitkinin çiçekleri gül pembesi rengindedir. Mayıs ve Ağustos ayları arasında çiçek açar. Çiçeklerin muhteşem görüntüsü bulunduğu ortama farklı bir hava katmaktadır. Bu bitki büyümek için tam güneşe ihtiyaç duyar. Bitkinin toprağının yeterli besine sahip olması için gübreleme gerektirir.