No products were found matching your selection.

Dağ Muşmulası

Dağ muşmulası, ılıman Avrasya’ya özgü küçük ağaç türlerinden biridir. Bu tür çevre düzenlemesinde kullanılmak üzere diğer ılıman bölgelere girmiştir. Cotoneaster olarak da bilinen bu türün alternatif ve pürüzsüz kenarlı yaprakları bulunmaktadır. Yaprakları dönüşümlü olarak, 0,5-15 cm uzunluğunda, oval ila mızrak şeklinde, yaprak dökmeyen ve yaprak döken türleri ortaya çıkar. Beş taç yaprağına ve çanak yaprağına sahiptir. Genel olarak kümeler halinde taşınır.

Botanik adı Cotoneaster Horizontalis olarak geçer. Halk dilinde aynı zamanda Pamukçuk Bitkisi olarak adlandırılır.

Parlak boncuk kotoneaster dahil olmak üzere birçok üye istilacı türlerdir. 70 ila 300 arasında farklı dağ muşmulası türü bulunmaktadır. Çin’in güneybatısındaki dağlarda bu türe sıklıkla rastlanabilir. Bu bitkinin secde türleri çoğunlukla yüksek rakımlarda yetişen alpin bitkilerdir. Daha büyük türleri ise daha düşük rakımlarda çalılık ve ormanlık boşluklarında görülmektedir.

Çiçekler, ilkbahar sonundan yaz başlarına kadar, tek başına ya da birlikte 100’e kadar cortmbs halinde üretilir. Çiçekleri, tamamen açıktır ya da beş yaprağı yarı açık şekildedir. Beyazdan kremsi beyaza, açık pembeden koyu pembeye kadar 10-20 organ ve en fazla beş stile kadar herhangi bir ton olabilirler.

Meyvesi küçük, yumuşak çekirdekli 5-12 mm çapında, pembe ya da parlak kırmızı, turuncu renklerine sahiptir. Dağ muşmulasının bazı türlerinde meyve bir sonraki yıla kadar kalabilir. Çiçekleri arıları ve kelebekleri çeker. Meyveleri ise kuşlar tarafından yenir.

Dağ Muşmulası Bakımı

Dağ muşmulası, zayıf toprak da dahil olmak üzere zorlu koşulların üstesinden gelmektedir. En iyi sonuçlar için ortalama iyi drene edilmiş toprakta yetiştirilmelidir. Çürüme gibi sorunlar ile karşılaşmamak için bitkinin çok ıslak kalmasını önleyin. Dağ muşmulasının çiçekleri tam güneşe maruz kaldığında, meyveleri en yoğun dallanma, en derin yeşil yapraklara sahip olur.

Tam güneş sayesinde dağ muşmulası sonbahar rengini en iyi şekilde gösterir. Bitki, kısmen gölgede ekildiği zaman en iyi şartlarda yetişmez. Ancak çiçek açar ve meyve vermeye devam eder. Bazı dağ muşmulaları tam gölgede sınır koşullarında hayatta kalmayı başarabilirler.

Cotoneaster procumbens 6 fit genişliğe ve 4 inç yüksekliğe kadar yayılır. Koyu yeşil yaprakları gençken mor tonlar gösterir. Yaz aylarında beyaz çiçekleri bulunmaktadır. Cotoneasters, birçoğu dekoratif türler olarak ekonomik açıdan da önemli olan alıç ve ateş dikenleri ile yakından ilişkilidir.

Dağ Muşmulası Latincesi

Dağ muşmulasının cins ismi cotoneaster olarak türetilmiştir. Cotoneum için latince isim ayva ve eki olan aster ‘andıran’ olarak geçmektedir. İsmi erildir fakat bazı eserlerde yanlış bir şekilde dişil olarak ele alınmıştır. Bu durum türlerin çoğu için farklı isim sonlarına neden olmuştur. Karışık olarak görünse de cins genel olarak iki ya da daha fazla bölüme ayrılır. Çiçekleri tek ya da altıya kadar birlikler, yaprakları ileriye dönük, genellikle pembe renktedir. Corymbs içinde 20’den fazla çiçek birlikle, yaprakları düz açılmaktadır.

Dağ muşmulası -Özet- (Cotoneaster)

Gülgiller familyasına ait çalı formunda bir bitkidir. Teker teker ya da toplu halde yetiştiriciliği yapılabilir. Bitkinin yapraklarının hem yaz hem de kışın yeşil kalma özelliği vardır. Çok sık ama küçük boyutta yaprakları bulunur. Yaprakların üst kısmı yeşil renkli alt kısmı ise gri renkli ve tüyleribulunmaktadır. İlkbahar geldiğinde mayıs aylarında çiçek açmaya başlar. Pembe ya da beyaz renkli çiçeklere sahiptir. Çiçek açtıktan sonra kırmızı renkli meyve verir. Soğuk havaya karşı oldukça dayanıklıdır. Fakat çok şiddetli don olaylarında yanar. Büyüme süresi biraz yavaştır. Çok hızlı boy atmaz. Dağ muşmulasının boyu da en fazla 3 ya da 4 metreye kadar uzayabilir.

Home
Hesabım
Sepet
Arama
Shopping Cart 0

No products in the cart.