• Biberiye 40-60cm boy

    (0)
    Original price was: 100.00 ₺.Current price is: 75.00 ₺.
    • Biberiye
    • Rosmarinus Officinalis
    • 8 litrelik saksıda
    • 40-60 cm boy aralığı
    • Toptan Ürün
    Original price was: 100.00 ₺.Current price is: 75.00 ₺.

Biberiye (Rosmarinus officinalis)

Ballıbabagillerden olan biberiye bitkisi, en çok Akdeniz Bölgesi’ nde yetişir. Yetiştirilmesi oldukça kolaydır. Ayrıca boyu 1-2 metreye kadar uzayabilir. Küçük, kalın ve kokulu yapraklara sahiptir. Yapraklarını dökmez ve dört mevsim yeşil kalır. Yaprakları aromatik ve keskin bir kokuya sahiptir. Birçok şifası bulunan ve pek çok alanda kullanılan bu yapraklar, kokuları için de kullanılır.

Bakımı Nasıl Yapılır?

Bildiğiniz üzere sadece biberiyede değil, hemen hemen her bitki için toprak çok önemlidir. Bitkinize uygun toprağı seçmek, sağlıklı ve canlı bir bitkiye sahip olabilmek için en mühim adımdır diyebiliriz. Uygun olan toprak; kumlu topraklardır. Kumlu çiçek toprakları, biberiye bitkisi için önemlidir. Eğer zaten çiçek toprağınız var ise, dikimden önce toprağı havalandırmak; bitkinin toprağa daha sağlam tutunmasını sağlayacaktır.

Biberiyeler için su çok önemlidir. Çünkü bitki nemli toprak sevmektedir. Özellikle ilk büyümeye başladığı zaman daha sık sulanmaya ihtiyaç duyar. Fakat bu ihtiyaç, her gün sulamanız gerektiği anlamına gelmez. Fazla su ve nem de bitkinizin çürümesine sebep olabilir. Bu sebeple bitkiye verdiğiniz su miktarına özen göstermelisiniz .

Bir diğer dikkat edilmesi gereken husus ise güneş ihiyacıdır. Biberiye bitkisi güneşlenmeye ihtiyaç duyar. Bu nedenle günde ortalama 5-6 saat doğrudan güneş almayan yerde bitkinizi güneşlendirmelisiniz. Ayrıca her yerinin dengeli bir şekilde güneş aldığından emin olmak için haftada bir kere bitkinin yönünü değiştirebilirsiniz.

Biberiye Nasıl Ekilir?

iki farklı çoğaltma yöntemi vardır. İlki tohum ile yapılandır. Günümüzde biberiye tohumuna ulaşım oldukça kolaydır ve bu nedenle biberiyede en sık bu yöntem kullanılır. Bir diğer yöntem ise çelikten yetiştiricilik yöntemidir. Eekmek için en doğru zaman bahar, sonbahar ve yaz aylarıdır. Çünkü hava şartları, henüz büyümekte olan biberiye bitkisi için en uygun zamanlar bu aylardır.

Tohumla çoğaltma yönteminde; tohum uygun seçilmiş toprağa bırakılıp, üzeri -fazla olmamak kaydı ile- örtülerek beklenir. Yaklaşık on gün içerisinde filizlenme gösterecektir.

Çelikten yetiştiricilik tercih edildiyse; olgunlaşmış biberiye sürgünleri, köke yakın yerlerinden olacak şekilde, 5-7 cm kadar kesilerek toprağa dikilir ve köklendirilir. Daha sonra farklı bir saksıya alınabilir. Burada dikkat edilmesi gereken husus ise; örnek alınan bitknin sararmamış ve sağlıklı olmasıdır. Sağlıklı olmayan örnek ile başarılı bir çelikleme yapılması çok zordur.

 Kullanım Alanları

Tazesi, kurutulmuşu ve hatta yağı… Birçok farklı formda ve birçok farklı kullanım alanı ile karşımıza çıkmakta. Özellikle güzel aroması ile mutfakta bir çok yemeğe eşlik eder. Etlerin marinesinde, tavuk yemeklerinde ve salatalarda sıklıkla kullanılır. Mor renkli çiçekleri ile şurup yapılır.

Tazesi demlenerek çay olarak içilebilir. Fakat biberiye çayı tüketilirken dikkat edilmelidir. Çünkü biberiye çayı fazla tüketildiğinde, epilepsi krizlerine neden olabilir. Bunun dışında biberiyenin esansı çıkarılarak kolonya yapılabilir. Hatta kozmetikte de kullanılır. Saç ve cilt bakımında kullanımına rastlanır.

Home
Hesabım
Sepet
Arama
Shopping Cart 0

No products in the cart.