No products in the cart.
- 300.00 ₺
Sunkist mazı 30-40 cm boy ve çap
400.00 ₺- Sunkist Mazı
- 7 litrelik saksıda
- 30-40 cm boy aralığı
- Toptan ürün
400.00 ₺
Mazı türleri bahçelerde göz alıcı bir görünüşe sahiptir. Yaz kış, sene boyunca yeşil kalabilme özelliğine sahiptir ve yaprak dökmez. Hızlı büyüyen cinsleri kısa zamanda perdeleme yaparak görüntüyü kapatır. Kozalaklı bir ağaç olmasına rağmen, diğer iğneli türlere nazaran yaprakları daha yumuşak dokudadır. İbrelerin renkleri, türlerine göre farklı tonlarda izlenebilmektedir. Koyu yeşil, zümrüt yeşili, sarı-yeşil tonları ve bazen de mavi yeşil tonlarında olan türleri mevcuttur.
İyileştirici özelliği ile bilinir ve bu nedenle bazı bölgelerde hayat ağacı olarak da isimlendirilmiştir. Yeşil kısımları çok güzel gözükse de zehirlidir ve kesinlikle yenilmemesi gerekmektedir.
Mazı (Thuja)
Servigiller familyasına ait ağaç formundaki bitkilerden oluşan bir dizi topluluğuna verilen isimdir. Anavatanı Kuzey Amerika ve doğu Asya’dır. Buralardan diğer ülkelere yayılmış bir bitkidir. Özellikle süt acı olarak tercih edilmektedir. Meyve olarak kozalak veren ağaçlardan bir tanesidir. Kozalaklar pek çok sağlık açısından faydalı ilaçların yapımında kullanılır. Mazı ağacının yeşil yaprakları cadde üzerindeki sivillerin tedavisinde kullanılmaktadır. Ayrıca bazı zehirlenmelerde panzehir yapımında mazı ağacından faydalanılır. Yaklaşık 20 metreye kadar boyunla uzayabilen bir ağaçtır. Beş farklı türü bulunmaktadır. Mazı ağacının kozalakları ve yaprakları bakteriyel enfeksiyonun tedavisinde de kullanılır. Ayrıca kas ağrıları yaşandığında da kaynatılıp çayı yapılan ağaç yaprakları kasların gevşemesini sağlayacaktır.
Mazı çeşitleri
Botanik ismi “Thuja” olarak geçer. Ülkemizde bilinen bir çok çeşidi vardır. her bir çeşidin kendine ait farklı alt varyantları da bulunmaktadır.
Çit mazısı : Genellikle leylandi ile çok karıştırılır. Budamaya ve şekillendirmeye müsait bir yapıya sahip olduğu için çitlerde kullanılmaktadır. Fakat az üretimi sebebiyle piyasada çok fazla bulunmamaktadır.
Piramit : Yapı itibariyle piramit görünüşe sahip olan bir türdür. makaslanmayı ve şekil almayı sevmek kendi başına büyür.
Smargat : Dolgun bir yapıya sahip olan smargat, halk dilinda smargat olarak bilinir asıl ismi “Smaragd” olarak geçer. Zümrüt yeşili bir görüntüye sahiptir.
Top Mazı : Yuvarlak, top şekline sahip bir türdür. Genellikle budamaya gerek kalmadan aynı şeklini korur. Yavaş büyüyen bir türdür.
Smargat Mazı ( Smaragd Mazı )
Smargat Mazı fidanı hakkında bugün sizler için bazı bilgiler vereceğiz. Uzun zamandır özellikle peyzaj çalışmaları yapan kişilerin çok fazla merak ettiği bu fidan hakkında önemli bilgiler yer alırken, internet ortamında pek fazla açıklama yer almamaktadır. İşte detaylar…
Smargat mazi fidanlarının 5 metreye dek uzayan ve yapraklarını dökmeyen konik bitkiler olduğunu belirtelim. Hem yazın hem de kışın yeşil rengini üzerinde taşıyan ve budaması mümkün olan bitki çeşididir. Toprak konusunda ise derin olan ve verimli toprakları severler ancak çok fazla sulama yapıldığı taktirde zarar gördüklerini söyleyelim. Ayrıca en iyi gelişimi ise güneş alan bölgelerde sağlamaktadırlar.
Mazıların özellikleri neler?
Mazılar genelde pul yapraklı olup her mevsim yeşil rengini koruyan bitkilerdir. Gövde kısımlarında yer alan kabukları genç bitkilerde ince ve düz olurken, yaşlılarda ise asma gövdelerde yer alan ince ve dar şeritler gibi çatlaklardan meydana gelir. Dal konusunda ise yatay ve yukarıya bakan dallara sahiptirler. Pul yapraklarında ağır kokular yer alır ve yaprakların sürgünlere karşılık dizildiği görülmektedir. Sürgünlerin alt kısımları ise koyu yeşil ve yüzleri açık yeşil olarak görülür.
Geniş yüzeyde bulunan yaprakların düz olduğu ve sırt kısmında yağ bezeleri olduğu fark edilir. Ortada yer alan sürgünden yanlara kadar uzayan sürgünlerin birbirine paralel olarak dizildiğini ifade edelim. Yapraklarla çevrilen bu sürgünün üst kısımdan basık ve yassı olduğu ancak orta sürgünden yanlara doğru yan sürgünler birbirine paralel olmaktadır.
Kozalak konusunda ise oval bir biçime sahiptirler. Olgun pulları ser ve odunsu bir yapıya sahiptir. Odunlaşma süresi ise tam bir yılı bulur. ancak pullardan 2-3 ü tohum tutmaktadır. Üretim konusunda ise çelikle yada tohumla aşı yapılıyor.
Ekolojik mazi istekleri neler?
Ekolojik olarak maziler soğuk iklimi sevmelerine rağmen sıcak iklimlere de dayanıklıdır. Genelde nemli ve bataklık gibi ormanlarda çok fazla yer alır. Işığa ihtiyaç duyarlar ancak yarı gölge alanlarda yetişmeleri daha rahattır. Asitli olan topraklar dışında bütün topraklarda yetiştiricilik yapılabilir. Derin ve balçık topraklar en tercih edilen topraktır.