Peyzaj Nedir?

Peyzaj nedir kısaca tanımlayacak olursak, dağ, orman, kır gibi bir yerin doğal görünüşü bozulmadan betimleme ve resmetme olarak tanımlanmaktadır. Daha geniş tanımlamada ise insanlar tarafından algılandığı şekliyle, doğal ve beşeri unsuların etkileşimi sonucu oluşan alan anlamına gelmektedir.

Kelime kökeni itibariyle Fransızcadan dilimize geçen peyzaj, manzara, görünüm gibi anlamalara gelmektedir. Her ne kadar kelime anlamı bununla sınırlı kalsa da günümüzde ifade ettiği anlam daha geniştir. Peyzaj planlaması ise park, bahçe ve diğer tüm alanların belirlenen hedeflere ulaşması için geliştirilen fikirler bütünü olarak değerlendirilmektedir.

Peyzaj Mimarlığı Nedir?

Peyzaj mimarlığı ise mekan ve yaşam alanı oluşturan, doğal ve kültürel ile fiziksel çevre ile uyumlu, biyo çeşitliliği destekleyen arazi planlaması veya yönetimi, tasarımı olarak tanımlanmaktadır. Herhangi bir tesisin açık alan arazilerini planlamak, tasarlamak, korumak ve düzenlemek gibi işlemler bu kapsamda yapılmaktadır. Bir alanda doğal güzelliği artırmak ve estetik bir dış mekan görünümü kazandırmak için peyzaj mimarlığına ihtiyaç duyulmaktadır.

Peyzaj Kaça Ayrılır?

Peyzaj çeşitleri farklı gruplarda tanımlanmaktadır. Genelde iki farklı çeşidi ön plana çıkmaktadır. Bunlar:

  • Doğal Peyzaj
  • Kültürel Peyzaj

Doğal peyzaj kapsamında doğada zaten var olan unsurlar ile doğal hayatın oluşturduğu sentezi içermektedir. Kültürel peyzaj ise coğrafya, ekoloji, miras gibi alanlarda doğa ve insanın birleşik eserlerini teşmil eden kültür varlıklarının korunmasına yönelik tasarımları içermektedir. Peyzaj kapsamında daha birçok farklı alanda tanımlama ve gruplandırma yapmak mümkündür. Çalışılan alana göre görev tanımı ve kapsamı da değişmektedir. Peyzaj kapsamında temel amaç hem estetik olarak göze hoş gelen alanlar tasarlamak hem de doğal – kültürel alanların bozulmasını önlemektir.

Peyzaj Planlaması Nedir?

Peyzaj planlaması genelde peyzaj mimarlığının alanına gören şehir, mahalle ya da tesislerin tüm faaliyetlerinin belirlenen hedeflere ulaşması için geliştirilen fikirler olarak tanımlanmaktadır.

Mevcut doğal kaynakların daha canlı ve aktif olmasının sağlanması, doğal varlıklardan yararlanma potansiyelinin güçlendirilmesi gibi temel unsurlar öne çıkmaktadır. Peyzaj planlaması kapsamında, mimarlık, kentsel ve kırsal alanlar, doğa, tarih ve kültür gibi unsurların korunmasına yönelik daha geniş kapsamda tanımlamalar da yapılmaktadır.